Din cuprinsul articolului
Un simplu test de salivă ar putea ajuta la identificarea riscului de cancer de sân. Noul test ar trebui să fie aplicat femeilor în jurul vârstei de 30 de ani.
Potrivit oamenilor de știință din Marea Britanie, detectarea riscului de cancer de sân ar putea fi mult simplificată, printr-un test de salivă, O echipă de la Universitatea Manchester din Marea Britanie a dezvoltat un test de salivă care poate prezice cu exactitate un risc mai mare de cancer de sân, a raportat Daily Mail.
Un simplu test de salivă ar putea ajuta la identificarea riscului de cancer de sân
Studiul a urmărit aproximativ 2.500 de femei timp de aproape 10 ani pentru a vedea riscul de cancer de sân. Dintre acestea, 644 au dezvoltat cancer de sân.
Apoi au folosit noul test de salivă, împreună cu informațiile medicale standard și despre istoria vieții și o măsură a densității sânilor la femei. Acesta a prezis un risc mai mare la puțin sub 50% dintre cei care l-au primit, se arată în raport.
„Dacă toate aceste femei ar lua medicamente pentru a preveni cancerul de sân, asta ar putea preveni un sfert din cazurile de cancer de sân și ar putea salva viețile a 2.000 de femei pe an. Dacă femeilor tinere cu risc crescut li s-ar oferi mamografii anuale, asta ar putea salva sute mai mult pe an”, a declarat profesorul Gareth Evans, care a condus studiul la Universitatea din Manchester.
Testul poate fi „deosebit de important pentru femeile sub 50 de ani, care reprezintă unul din cinci cazuri de cancer de sân”, a mai spus Evans.
Noul test ar trebui să fie aplicat femeilor în jurul vârstei de 30 de ani
Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, a salutat, de asemenea, testul ca fiind o nouă cercetare „promițătoare”.
„Monitorizăm în mod constant cercetări inovatoare ca aceasta pentru a ajuta la informarea abordării noastre și pentru a pentru ca pacienții să fie tratați mai repede”, a spus el.
Rezultatele studiului, publicate în revista Genetics in Medicine, au remarcat că aproximativ una din 50 de femei cu cancer de sân au avut mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 care le-au crescut riscul de apariție a bolii.
Din cele nouă femei cu cancer de sân și cu o mutație BRCA din studiu, doar trei ar fi putut afla acest lucru printr-un test genetic existent.
Echipa a descoperit că mai multe mamografii de screening nu sunt necesare numai pentru femeile cu risc mai mare, dar aproape una din cinci femei cu risc scăzut au nevoie și de ele.
Astfel, echipa a susținut că noul test ar trebui să fie aplicat femeilor în jurul vârstei de 30 de ani, cu mult înainte ca acestea să devină eligibile pentru mamografii în vârstă de 50 de ani, se arată în raport.