Sari la conținut

Simptomele bolii Crohn: semnele de pe piele care pot indica afecțiunea

Boala CROHN este un tip de boală inflamatorie intestinală, potrivit Clinicii Mayo. Acesta afirmă: „Deși nu există un remediu cunoscut pentru boala Crohn, terapiile pot reduce semnificativ semnele și simptomele acesteia și chiar pot aduce remisiune pe termen lung și vindecarea inflamației”.

NHS spune că unele simptome includ pete pe piele dureroase, pete roșii și umflate – de obicei pe picioare. Alte persoane se confruntă cu ulcere bucale. NHS explică că o persoană ar trebui să consulte un medic de familie dacă se confruntă cu scaun cu sânge, diaree de mai mult de o săptămână, dureri de stomac sau crampe frecvente sau dacă a slăbit fără motiv.  Un medic de familie va încerca să afle ce le cauzează simptomele și poate trimite pacientul pentru teste pentru a verifica boala Crohn.

Organismul de sănătate spune că principalele simptome ale bolii Crohn sunt:

  • Diaree – care poate apărea brusc
  • Dureri de stomac și crampe – cel mai adesea în partea din dreapta jos a abdomenului
  • Scaun cu sânge
  • Oboseala
  • Pierdere în greutate

Se spune că unii oameni cu boala Crohn au, de asemenea, o temperatură ridicată, descoperă că simt că se simt rău, au dureri articulare sau ochi roșii.

NHS spune: „Fără tratament, simptomele bolii Crohn pot fi constante sau pot apărea și dispărea la fiecare câteva săptămâni sau luni.

Când simptomele revin, se numește criză sau recidivă. Perioadele dintre crize se numesc remisie.

Boala Crohn este o afecțiune foarte individuală și unii oameni pot rămâne bine pentru o lungă perioadă de timp, chiar și mulți ani, în timp ce alții pot avea crize mai frecvente”, spune organizația de sănătate Crohns and Colitis UK.

Se estimează că boala Crohn afectează aproximativ una din 650 de persoane din Marea Britanie.

Complicatiile bolii Crohn :

  • abcese parietale si perianale
  • fistule : entero-enterice, entero-vezicale, entero-vaginale, entero-cutanate, cu complicatii infectioase determinate de continutul septic al intestinului (infectii urinare recidivante, infectii genitale, chiar septicemie)
  • aderente ale anselor intestinale de vecinatate cu dezvoltarea de mase tumorale cu fenomene obstructive
  • dilatatie toxica a colonului (megacolonul toxic) – rara – cu pericol iminent de perforatie
    anemia
  • malnutritia
  • cancerul de colon – rar – incidenta creste dupa 10 ani de boala activa

Tratamentul bolii Crohn este in principal medicamentos, chirurgia fiind de obicei rezervata pentru complicatii (fistule, abcese, ocluzii).

Medicamentele folosite se adreseaza in special substratului inflamator (antiinflamatorii : sulfasalzina, corticoterapie dar si imunosupresoare : azatioprina, mercaptopurina,metrotrexat, ciclosporina). Fiind un tratament de lunga durata si cu efecte adverse importante, necesita o atenta monitorizare clinica si de laborator.

Pot fi utile si medicamentele antispatice, sedative si uneori antibiotice, doar la indicatia medicului curant.

Recent se utilizeaza noi terapii – anticorpi monoclonali impotriva citokinelor proinflamatorii – cu rezultate promitatoare.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel