Sari la conținut

Modalități de a scădea rapid de colesterolul ridicat.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
nivelul colesterolului se poate echilibra nu doar prin medicație

Un expert medical ne învață cum  să obținem valori normale în ceea ce privește colesterolul.

„Mi-am petrecut cea mai mare parte a carierei lucrând cu pacienți cardiaci cu diferite afecțiuni cardiace asociate, dintre care unele includ colesterolul crescut, boala coronariană și spondilita anchilozantă (SA). Deși există multe riscuri pentru boli de inimă pe care nu le putem modifica, există diverse riscuri modificabile care pot afecta și inima. Deoarece suntem capabili să controlăm aceste riscuri modificabile, va fi important să facem cele mai bune alegeri în privința acestora pentru a promova sănătatea optimă a inimii”.

Mănâncă mai multe fibre

Dieta este atât de importantă pentru a ajuta pacienții să depășească, să gestioneze sau, în unele cazuri, chiar să prevină colesterolul crescut, care, la rândul său, îi poate ajuta să-și mențină sănătatea și bunăstarea generală. Există multe aspecte ale dietei care pot promova nu numai un stil de viață sănătos, ci și contribuie la menținerea colesterolului.

Adesea, când ne gândim la prevenirea colesterolului ridicat, ne gândim la alimente pe care nu ar trebui să le consumăm. Deși există unele alimente pe care dacă le limităm, putem observa o îmbunătățire a colesterolului, există unele alimente pe care dacă le consumăm zilnic, vedem efecte pozitive asupra analizei noastre de sânge. Unul dintre aceste alimente este fibrele.

Fibrele vor ajuta la transportul „colesterolului rău” la ficat, unde va fi apoi descompus. Fibrele provin de obicei din fructe și legume, precum și din cereale (cum ar fi pâinea, pastele, orezul și cerealele). Când vorbim despre fibre și cereale, este important să ne asigurăm că alegem cereale integrale pentru a ne asigura că sunt bogate în fibre. Exemplele includ pâine integrală/paste/orez. Alte cereale bogate în fibre includ fulgi de ovăz, quinoa și orz.

Limitați aportul de zahăr rafinat

Alegând aceste produse bogate în fibre, veți limita și zaharurile rafinate – acest lucru poate avea un alt beneficiu suplimentar, deoarece zaharurile rafinate cresc riscul de trigliceride crescute.

Nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt asociate cu boala coronariană. Fasolea, lintea și leguminoasele conțin și fibre. Când vă uitați la eticheta alimentelor, este o idee bună să încercați să alegeți alimente cu 6 grame de fibre per porție. Aportul zilnic de fibre pentru femei ar trebui să fie de aproximativ 25 de grame, iar aportul zilnic pentru bărbați ar trebui să fie de 30 de grame.

Stai departe de grăsimi saturate

Atunci când stai departe de grăsimile saturate, poți ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de colesterol.

S-ar putea să auzi că grăsimile saturate sunt denumite „grăsimi rele”. Motivul pentru aceasta este că vă poate crește colesterolul rău, cunoscut și sub numele de LDL (lipoproteine cu densitate joasă). De asemenea, vă poate reduce „colesterolul bun”, altfel cunoscut sub numele de HDL (lipoproteine de înaltă densitate).

Sursele obișnuite de grăsimi saturate sunt laptele/brânză integrală cu grăsime, carnea roșie/porc, untul/margarina, uleiurile tropicale și pielea de pasăre. Alternativele la articolele menționate mai sus includ produse lactate degresate/scăzute în grăsimi, lapte de migdale, carne de pasăre fără piele, pește, ulei de măsline sau uleiuri vegetale. Dacă se consumă carne roșie, optați pentru carne roșie în mare parte slabă.

Mănâncă mai multe legume

Asigurați-vă că includeți steroli de plante și stanoli de plante în dieta. Sterolii și stanolii se găsesc în plante și pot ajuta la blocarea absorbției colesterolului. Ele pot fi găsite în mod natural în multe alimente, dar în cantități mici.

Sunt în mod natural în uleiuri vegetale, nuci, semințe și cereale integrale. Diverse alimente sunt acum fortificate (sau îmbogățite) cu steroli/stanoli. Aceste alimente includ suc de portocale, cereale și diferite batoane pentru micul dejun. În mod ideal, pentru a obține cele mai multe beneficii, ar trebui să consumați aproximativ 2 grame de steroli/stanoli pe zi.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel