Sari la conținut

Adevărul despre Toxoplasmoza. Parazitul animalului de companie te-ar putea infecta și pe tine

Adevărul despre Toxoplasmoza.  Deși este considerat un efect advers rar, o creatură microscopică este capabilă să infecteze orice animal sau pasăre, iar oamenii sunt potențiali infectați. 30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă.

Adevărul despre Toxoplasmoza. Parazitul animalului de companie te-ar putea infecta și pe tine

Conform oamenilor de știință, Toxoplasma gondii este probabil cel mai de succes parazit din lume până în prezent.

O persoană infectată poartă Toxoplasma pe viață. Parazitul este purtat și de pisici, iar semnele se văd în ochii animaluli.

Până în prezent, nu există niciun vaccin sau medicament pentru utilizare la om care să poată eradica parazitul din organism.

30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă

În întreaga lume, se estimează că 30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă. Un sondaj al studiilor efectuate la băncile de sânge și clinicile de fertilitate din anii 1970 a stabilit rata infecției la 30%. Cu toate acestea, un studiu recent bazat pe o comunitate din Australia de Vest a constatat că 66% dintre oameni au fost infectați.

 Semnele Toxoplasmei

Boala cauzată de acest parazit poate crea cicatrici în partea din spate a ochiului. Noua cercetare a căutat semne de boală la oameni sănătoși și a constatat că un număr semnificativ poartă semnele Toxoplasmei. Pisicile prind parazitul atunci când mănâncă pradă infectată. Apoi, timp de câteva săptămâni, trec prin fecale un număr mare de paraziți într-o formă care poate supraviețui perioade lungi, chiar și în condiții extreme.

Când fecalele sunt ingerate de către animale în timpul pășunatului, paraziții trec în mușchi și supraviețuiesc acolo după ce animalele sunt sacrificate pentru carne. Oamenii se pot infecta mâncând această carne sau produse proaspete ori bând apă murdară de pisici. De asemenea, este posibil ca o femeie infectată pentru prima dată în timpul sarcinii să transmită infecția copilului ei nenăscut, scrie Live Science.

Toxoplasmoza afectează vederea

Toxoplasmei îi place foarte mult retina, țesutul nervos cu mai multe straturi care căptușește ochiul și generează viziunea. Infecția poate provoca atacuri recurente de inflamație a retinei și cicatrici permanente ale retinei.

Aceasta este cunoscută sub numele de toxoplasmoză oculară. Spre deosebire de multe dintre cele scrise despre toxoplasmoza oculară, cercetările medicale arată că această afecțiune se instalează de obicei la adulții sănătoși. Cu toate acestea, la persoanele în vârstă sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ori sarcina, poate fi mai gravă.

Un atac de inflamație activă provoacă „pete” și vedere încețoșată. Când inflamația progresează spre cicatrice, poate exista pierderea permanentă a vederii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel