Sari la conținut

De ce nu este sănătos să mâncăm prăjeală des? Nutriționist: „Ea ne poate îmbolnăvi”

snitel prăjit
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente prăjite

Prăjirea alimentelor este o practică des întâlnită pentru prepararea multor feluri de mâncare. Totuși, nutriționiștii avertizează că acest lucru poate fi foarte dăunător pentru sănătate, mai ales dacă mâncăm prăjit des.

Uleiul de floarea soarelui, spre exemplu, se află printre cele mai utilizate uleiuri. Acesta conține și acizi grași nesaturați, sănătoși pentru organism, dar și acizi grași saturați, care pot dăuna.

Temperatura uleiului contează foarte mult, iar medicii recomandă să o menținem la valori chiar mai scăzute de punctul de fierbere. Este indicat ca aceasta să nu depășească 180 de grade Celsius.

Marilena Murguleț, nutriționist, a dezvăluit la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sfaturi pentru Sănătate” de ce nu este bine să mâncăm prăjit foarte des.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prăjeală în fiecare zi?

„Ne face rău pentru că se eliberează prăjeala în corp. Se eliberează peroxizi, acrilamide şi tot ce înseamnă amidonul prăjit. Precum cel din făină, din cartofi sau gogoşi.

Cresc foarte mult secreţia glandelor digestive şi irită mucoasa tubului digestiv. Mai mult decât atât, vin cu un raport de grăsimi nesănătoase, care afectează glandele anexe. Prăjeala ne poate îmbolnăvi.

La fel şi fumul din prăjeală ne dăunează. De fapt, este şi indicatorul că am atins punctul de fierbere. Atunci, clar că mâncarea pe care o facem nu este sănătoasă. Acesta este semnul care face diferenţa”, a dezvăluit nutriționistul.

Să nu folosim ulei deja prăjit

„Recomandarea este să schimbăm şi să aruncăm de fiecare dată uleiul. Să nu creştem niciodată punctul de fierbere. Să nu depăşim peste 180°C, chiar dacă ştim că acel ulei are un punct de fierbere mai mare.

O altă recomandare este să nu reducem temperatura de gătit în timp ce preparăm mâncarea, pentru ca uleiul să nu intre în produs.

Dacă facem cartofi prăjiţi şi reducem temperatura focului, vom vedea cum cartofii, în loc să devină crocanţi, aceştia se vor înmuia şi vor absorbi o cantitate mare de ulei”, a mai spus nutriţionistul, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel