Din cuprinsul articolului
Profesorul Vlad Ciurea a vorbit despre obiceiul sănătos pe care l-au introdus japonezii: dacă unui angajat îi vine să moțăie la birou, e bine să fie lăsat, pentru că asta înseamnă că se reface cerebral.
„Sunt foarte multe probleme adictive. Noi încercăm să biciuim creierul ca să obținem mai multe de la el, practic, îl stoarcem ca pe o lămăie. Și creierul nostru suferă. Zahărul, cafeaua în exces, mierea în exces, E-urile care fac mâncarea mai gustoasă – toate acestea nu ajută creierul. Aceste elemente nu merg împreună cu dezvoltarea cerebrală. Creierul este un organ relativ simplu, trebuie să îi dăm ceea ce îi place, nu trebuie să îl forțăm”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
„Există o vorbă în limba română: Dacă mai mulți îți spun că ai băut, du-te și te culcă. Așa este și cu creierul: Dacă este obosit, lăsați-l să doarmă”, a mai zis Vlad Ciurea pentru CSID, neurochirurgul adăugând: „Japonezii au introdus un obicei sănătos, cel al somnului de prânz. Dacă unui angajat îi vine să moțăie la birou, e bine să fie lăsat, pentru că asta înseamnă că se reface cerebral.”
Dulciurile perfecte pentru creier
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie”, a spus Vlad Ciurea. „Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.
„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse”, a subliniat Vlad Ciurea.
„Aerul curat, schimbările de peisaj, plimbările, discuțiile agreabile sunt câteva dintre lucrurile pe care creierul uman le iubește și care îi fac și bine”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.