Din cuprinsul articolului
Colesterolul ridicat nu prezintă de obicei simptome, dar poate declanșa procese dăunătoare care dau naștere la schimbări perceptibile. Două senzații din organism pot semnala că o acumulare de colesterol provoacă o „întărire și îngustare” a arterelor, avertizează Centrul Vascular UC Davis.
Colesterol ridicat înseamnă că aveți prea mult colesterol – o substanță cearoasă produsă în interiorul ficatului – în sânge. Colesterolul crescut nu prezintă de obicei simptome, dar poate provoca complicații . Una dintre cele mai grave este claudicatia – durere sau crampe cauzate de circulatia deficitara din cauza blocarii arterelor extremitatii inferioare.
Când colesterolul ridicat provoacă acest proces la nivelul picioarelor este cunoscut sub numele de boală arterială periferică (PAD).
Potrivit Centrului Vascular UC Davis, o senzație de oboseală sau de arsură la fese, coapsă și/sau gambe la mers poate semnala PAD.
Factorii de risc includ „întărirea și îngustarea” arterelor din cauza acumulării de depozite grase, cum ar fi colesterolul, explică organismul de sănătate.
Alți factori de risc includ:
- Vârstă
- Fumat
- Diabet
- Excesul de greutate sau obezitate
- Stil de viata sedentar
- Tensiune arterială crescută
- Istoric familial de ateroscleroză sau claudicație.
Cum să reduceți riscul de complicații ale colesterolului ridicat
Pentru a evita amenințarea reprezentată de colesterolul ridicat, este vital să luați măsuri pentru a vă reduce nivelul la timp.
În primul rând, trebuie să primiți un diagnostic oficial de colesterol ridicat. Potrivit NHS, poți afla doar dacă ai colesterolul crescut dintr-un test de sânge.
„Medicul dumneavoastră de familie ar putea sugera să faceți un test dacă consideră că nivelul colesterolului dumneavoastră ar putea fi ridicat”, explică organismul de sănătate.
Există mai multe alimente care nu fac doar parte dintr-o dietă sănătoasă, ci pot ajuta în mod activ și la scăderea colesterolului.
Mai bine, cu cât le adaugi mai mult la ceea ce mănânci, cu atât mai mult pot ajuta la scăderea colesterolului.
Potrivit organizației de sănătate Heart UK, reducerea grăsimilor saturate și înlocuirea uneia dintre ele cu grăsimi nesaturate este o modalitate excelentă de a scădea colesterolul.
Grăsimea saturată este tipul de grăsime găsit în unt, untură, ghee, carne grasă și brânză.
În schimb, optează pentru:
- Uleiuri vegetale precum măsline, floarea soarelui, porumb, rapiță, nuci și uleiuri din semințe
- Avocado, nuci și semințe
- Grăsimi tartinabile obținute din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui și de măsline
- Pește gras.