Din cuprinsul articolului
„Concediu menstrual”. Ar fi o premieră în Europa, deși există mai multe țări din Asia care oferă concedii similare. Studiile estimează că până la 75% dintre femei suferă de dureri severe ale menstruației.
Femeilor care suferă de dureri severe ale menstruației li se poate permite să-și ia până la trei zile libere de la muncă în fiecare lună, conform unui plan de reformă care urmează să fie aprobat de guvernul Spaniei săptămâna viitoare.
Ar fi o premieră în Europa, deși există mai multe țări din Asia – printre care Japonia, Coreea de Sud și Taiwan – care oferă concedii similare.
Studiile anterioare estimează că 60% până la 90% dintre femeile tinere din întreaga lume suferă de dismenoree – dureri severe ale menstruației – iar în Spania, aproximativ 75% dintre femei sunt afectate, deși cifrele exacte sunt greu de verificat, potrivit Jurnalului Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică.
Secretarul de stat pentru egalitate și împotriva violenței de gen, Ángela Rodríguez, a declarat pentru El Periodico că noile legi vor aduce beneficii celor care suferă de perioade deosebit de dureroase.
Simptome grave ale menstruației
„Este important să clarificăm ce este o perioadă dureroasă, nu vorbim despre un ușor disconfort, ci despre simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră”, a spus doamna Rodríguez.
Noile legi, dezvăluite pentru prima dată de postul de radio Cadena Ser, includ și alte măsuri pentru îmbunătățirea sănătății menstruale, inclusiv o cerință ca școlile să furnizeze produse sanitare fetelor care au nevoie de ele.
Tampoanele și tampoanele vor fi, de asemenea, oferite gratuit femeilor marginalizate și vor avea TVA-ul eliminat din vânzarea acestora în supermarketuri.
Doamna Rodríguez a spus: „Drepturile legate de sănătatea menstruală nu au fost niciodată discutate, iar datele sunt înfricoșătoare.
„Una din patru femei nu poate alege produsele de igienă feminină pe care dorește să le cumpere din motive financiare. De aceea propunem ca acestea să poată fi eliberate gratuit în centrele educaționale și sociale.”