Din cuprinsul articolului
Andreea Bănică a fost diagnosticată cu diastază abodominală, în urma efectuării unei ecografii abdominale, după ce a resimțit mai multe simptome supărătoare. Ce este diastaza abdominală și cum se manifestă?
Deși au trecut ani buni de la cele două sarcini, artista încă resimte o umflătură în partea de jos a abdomenului, motiv pentru care a mers la medic pentru mai multe investigații.
„Am remarcat că în urma efortului pe care îl depun, în urma dietelor pe care le țin și a mâncatului sănătos, a sportului nu se rezolvă problema abdomenului. Și mai tot timpul mă simțeam umflată. Și mă simt și acum, și balonată.
E o mică umflătură în partea de jos a abdomenului ceea ce este deranjant pentru mine făcând atâta efort pentru a arăta cât mai bine.
Mi s-a părut dubios și atunci am consultat un doctor. Medicul mi-a dat o recomandare pentru a face o ecografie de părți moi, iar în urma acesteia a rezultat această diastază. Nu este una mare, este una micuță, însă este deranjantă pentru mine.
Nu-mi place să văd acea umflătură acolo, în permanență și dacă beau apă. Fiind o diastază mică nu o să recurg la operație prea curând”, a povestit cântăreața pe pagina de Instagram.
Ce este diastaza ?
Potrivit Cleavleand Clinic, diastaza rectală este o afecțiune frecventă la persoanele însărcinate și cele aflate în postpartum. Apare atunci când mușchii abdominali se separă în timpul sarcinii pentru a se putea întinde. Separarea poate face ca burta unei persoane să iasă în afară sau să se umfle luni sau ani după naștere. Poate fi reparată cu exerciții speciale care ajută la închiderea separării.
De ce apare diastaza recti?
Sarcina pune multă presiune asupra abdomenului. Abdomenul este format din mușchi abdominali stângi și drepti și o bandă subțire de țesut conjunctiv (linea alba) între ele. Mușchii abdominali sunt împinși spre exterior și întinși pentru a face loc bebelușului în creștere. Diastasis recti apare atunci când linia alba este supraîntinsă și nu se reunește. Părțile stânga și dreaptă ale abdomenului rămân separate. Se mai numește și „decalaj abdominal” sau separare abdominală.
Simptome
Semnele comune de diastază în perioada postpartum sunt:
– O umflătură vizibilă sau o „umflătură” care iese în afară chiar deasupra sau sub buric.
– Moleșeală sau senzație de jeleu în jurul buricului.
– Dificultăți în ridicarea obiectelor, mersul pe jos sau efectuarea sarcinilor zilnice.
– Durere în timpul sexului.
– Dureri pelviene sau de șold.
– Dureri în zona lombară.
– Postura proastă.
– Pierderi de urină atunci când strănutați sau tușiți.
– Constipație.
– Senzație de slăbiciune în zona abdominală.