Din cuprinsul articolului
Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din corpul tău. Tulburările tiroidiene pot varia de la o gușă mică și inofensivă (glandă mărită) care nu necesită tratament până la cancer care pune viața în pericol. Cele mai frecvente probleme ale tiroidei implică producția anormală de hormoni tiroidieni. Prea mult hormon tiroidian duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipertiroidism. Producția insuficientă de hormoni duce la hipotiroidism. Deși efectele pot fi neplăcute sau inconfortabile, majoritatea problemelor tiroidiene pot fi gestionate bine dacă sunt diagnosticate și tratate corespunzător.
Ce cauzează probleme cu tiroida?
Toate tipurile de hipertiroidism se datorează unei producții excesive de hormoni tiroidieni, dar afecțiunea poate apărea în mai multe moduri:
- Boala Graves: producerea de prea mult hormon tiroidian.
- Adenoame toxice: la nivelul glandei tiroide se dezvoltă noduli și încep să secrete hormoni tiroidieni, tulburând echilibrul chimic al organismului; unele guși pot conține mai mulți dintre acești noduli.
- Tiroidită subacută: Inflamație a tiroidei care face ca glanda să „scurgă” excesul de hormoni, rezultând hipertiroidism temporar care durează în general câteva săptămâni, dar poate persista luni de zile.
- Funcționări defectuoase ale glandei pituitare sau creșteri canceroase la nivelul glandei tiroide: deși rar, hipertiroidismul se poate dezvolta și din aceste cauze.
Hipotiroidismul, dimpotrivă, provine dintr-o subproducție a hormonilor tiroidieni. Deoarece producția de energie a corpului dumneavoastră necesită anumite cantități de hormoni tiroidieni, o scădere a producției de hormoni duce la niveluri mai scăzute de energie. Cauzele hipotiroidismului includ:
- Tiroidita Hashimoto: În această tulburare autoimună, organismul atacă țesutul tiroidian. Țesutul moare în cele din urmă și nu mai produce hormoni.
- Îndepărtarea glandei tiroide: este posibil ca tiroida să fi fost îndepărtată chirurgical sau distrusă chimic.
- Expunerea la cantități excesive de iodură: medicamentele pentru răceală și sinusuri, medicamentul pentru inimă amiodarona sau anumite coloranți de contrast administrați înaintea unor radiografii vă pot expune la prea mult iod. Puteți avea un risc mai mare de a dezvolta hipotiroidism dacă ați avut probleme cu tiroida în trecut.
- Litiu: Acest medicament a fost, de asemenea, implicat ca o cauză a hipotiroidismului.
„Există mai multe semne clinice care ne indică o problemă a tiroidei, fie că vorbim despre o hipofunţie sau o hipertiroidie.
Atunci când ne gândim că tiroida funcţioneaze lent, putem avea semne asociate de tipul constipaţiei, piele uscată sau unghii friabile. Toate metabolismele sunt încetinite.
Atunci când ne gândim la o patologie hipertiroidie, ne gândim la toate metabolismele care sunt accelerate. Aici avem tranzit intestinal accelerat sau o protruzie a globilor oculari.
De asemenea, ne gândim şi la patologie nodulară, fie că simţim sau este vizibil un nodul la nivelul tiroidei”, a spus medicul Iulia Burcea la Antena 3.
Semnele care indică o boală tiroidiană şi trebuie să ne trimită la endocrinolog
„Sunt semne care sunt destul de nespecifice, însă atunci când sunt asociate, chiar şi la semne discrete, ar trebui să consultăm un endocrinolog.
Atunci când nu tratăm o patologie tiroidiană putem avea afectare cardiovasculară, de tipul fibrilaţiei atriale, putem avea patologie hepatică. Afectează toate organele, atunci când tiroida suferă.
Nu putem preveni această patologie, întrucât cauzele sunt diverse. Important este să avem un stil de viaţă echilibrat.
La fel de important este să avem şi o alimentaţie sănătoasă. Există anumite medicamente sau alimente care conţin substanţe care pot afecta tiroida, precum cele care conţin prea mult iod.
Somnolenţa, des întâlnită în hipotiroidie
„În hipotiroidie, pacienţii sunt mai somnolenţi, iar în hipertiroidie apare insomnia şi irascibilitatea.
Unele patologii se pot vindeca. De exemplu, în boala Basedow, aceasta se tratează cu antitiroidiene de sinteză timp de 24 de luni. Dacă nu se vindecă, apelăm la un tratament radical, precum terapie cu iod sau tratament chirurgical. 1 din 2 pacienţi cu boală Basedow se vindecă.
Analizele necesare pentru a verifica dacă avem o boală a tiroidei
„La femeile gravide se pot repeta lunar, iar la pacienţii cu boală Basedow din trei în trei luni.
Depinde de patologie şi de cât de controlată este patologia respectivă pe tratament.
Vorbim de nişte analize de sânge. TSH, FT4. Dacă ne gândim la autoimunitate, anticorpi anti-teroperoxidaza, antiteroglobulină şi anticorpi antireceptori pentru TSH, pentru boala Basedow.
O tiroidă bolnavă nu aduce exces ponderal. Putem câştiga câteva kilograme în cazul unui hipotiroidism pe baza acumulării de lichide la nivelul ţesuturilor, însă nu foarte mult. Nu putem pune un exces ponderal pe seama hipotiroidiei”, a mai spus medicul.