Guma de mestecat are numeroase întrebuinţări. Ne scapă de respiraţia urât mirositoare, taie pofta de mâncare şi ajută la reducerea nivelului de stres. Producatorii îi fac reclamă susţinând că întăreşte dinţii, îi albeşte şi previne cariile. Nimeni nu ne avertizează însă cu privire la ingredintele dăunătoare pe care le conţine banala gumă de mestecat. Vă prezentăm mai jos cinci ingrediente cancerigene pe care le conţine:
1. Aspartam
Acest îndulcitor artificial ce intră în compoziţia gumei de mestecat este considerat una dintre cele mai periculoase substanţe din industria alimentară. Doua studii recente evidențiază nocivitatea aspartamului, corelându-l cu riscul de naștere prematură, cancer la ficat și cancer pulmonar.
Primul studiu arată că prin consumul de aspartam crește riscul de naștere prematură și cancer de ficat și plămâni. Studiul danez a fost realizat pe un esantion de peste 59.000 femei. Cercetatorii au scos în evidență pericolele asociate cu consumul de sucuri carbogazoase indulcite cu edulcoranți.
Studiul arată ca femeile care au consumat acest tip de băuturi răcoritoare au avut, în medie, 38% risc suplimentar de a naște un copil prematur (27% cu un suc pe zi, 35% cu 2-3 sucuri consumate și 78% cu un consum de mai mult de 4 bauturi racoritoare pe zi).
Realizat de cercetătorii italieni, al doilea studiu releva urmatorul fapt: consumul de aspartam creste riscul de cancer la ficat si cancer pulmonar pe termen lung. Studiul, efectuat pe șoareci și șobolani confirmă rezultatele a doua studii anterioare. Îndulcitorul a mărit riscul de cancer la ficat și cancer pulmonar la 240 de șoareci de sex masculin (dar nu și la femele).
În prezent, doza zilnica admisibilă este de 40 mg/ kg corp/ zi.
2. BHT
Un alt ingredient cancerigen este BHT, un supliment alimentar care păstrează culoarea, mirosul şi gustul alimentelor. În plus, acestaafectează ficatul şi rinichii, aflandu-se în strânsă legătură şi cu hiperactivitatea la copii. În unele ţări, ingredientul este interzis.
3. Cazeinat de calciu
T.C. Campbell, autorul cărţii „Studiul China” face următoarea afirmaţie: „cazeina, şi probabil toate proteinele animale, pot fi substanţele cu cel mai relevant efect cancerigen din cele pe care le consumăm”. În aceeaşi carte, Campbell mai susţine că proteinele din plante sunt „sigure” în timp ce cazeina poate „genera cancerul în mod puternic şi permanent” promovând „toate stadiile în procesul cancerizării”
4. Baza de gumă
“Baza de gumă” este un amestec de elastomeri, plastifianţi, materiale de umplutură şi răşină. Alte ingrediente care fac parte din acest amestec sunt acetatul de polivinil, care este frecvent numit drept “lipiciul tâmplarului” sau “lipici alb”.
Ceara parafină este un alt ingredient care este un produs secundar al petrolului rafinat. Pe măsură ce mestecăm, aceste substanţe se infiltrează în gură şi organism.
5. Dioxid de titan
Dioxidul de titan este o nanoparticulă care este foarte des întâlnită în cremele pentru protecţie solară şi multe alte produse de sănătate, inclusiv în suplimenţii nutriţionali sintetici. Noi dovezi indică această substanţă ca fiind cancerigenă.