Sari la conținut

Când se folosește aciclovir sau ibuprofen? Metode de tratament pentru herpesul oral

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Herpesul oral este o infectie uzuala la nivelul gurii, cauzata de virusul herpes simplex de tip 1  (HSV-1). Potrivit statisticilor recente, aproximativ 80% din persoanele cu varsta pana la 50 de ani au fost expuse virusului. Acesta se poate raspandi prin contact intim cu persoanele infectate.

Medicii de la departamentul de dermatologie recomanda masuri riguroase de tratament pentru a preveni transmiterea bolii.

Exista mai multe metode de tratament care folosesc, de cele mai multe ori, medicamente precum aciclovir sau ibuprofen.

Cum se dezvolta infectia cu HSV?

Herpesul oral este deosebit de contagios. Oricine poate fi expus virusului, indiferent de varsta sau de mediul in care traieste. Adultii il pot transmite la locul de munca. Copiii il pot prelua de la locurile de joaca sau de la adultii deja infectati. Problema cu acest virus este ca ramane in forma latenta in organism.

Exista mai multe etape pe care infectia cu virusul herpetic la parcurge in corpul uman. In primul rand, particulele virale incep procesul de multiplicare odata patrunse in organism. Frecvent, infetia primara este asimptomatica pentru pacient.

Totusi, daca sistemul imunitar nu reuseste sa tina sub control multiplicarea virala, bineinteles ca pacientul va manifesta simptome precum: leziuni ca niste vezicule la nivelul gurii, stare de oboseala, durere, senzatie de arsura in jurul leziunilor, poate chiar si febra.

Urmeaza etapa de latenta. Virusul se cantoneaza la nivelul terminatiilor nervoase, loc in care se poate reproduce, iar si iar, la nesfarsit. Infectia cu virusul herpetic se caracterizeaza printr-o plaja larga de recaderi.

Cum se manifesta herpesul oral și cum se tratează

Caracteristica pentru infectia herpetica este eruptia in zona bucala a unor vezicule pline cu lichid. Apar si senzatiile de mancarime, usturime sau furnicaturi. Pacientul poate manifesta simptome generale tipice infectiilor virale, precum: febra, astenie, marirea in volum a  ganglionilor limfatici, nervozitate, lipsa poftei de mancare.

Leziunile herpetice se dezvolta atat pe tesutul cutanat, cat si mucos. Cu alte cuvinte, chiar si mucoasa bucala poate fi afectata: limba, interiorul obrajilor, cerul gurii si asa mai departe. Veziculele sunt dureroase, iar pacientul se va almenta cu dificultate. Deshidratarea este un risc major, de aceea este consumul regulat de lichide este foarte important.

Nu exista un remediu pentru vindecarea infectiei herpetice, deoarece virusul ramane in stare latenta in organism. Totusi, medicii de la departamentul de dermatologie ne recomanda mai multe metode de ameliorare a simpatomelor.

Utilizarea cremelor si a unguentelor

Infectia poate fi tinuta sub control aplicand la nivel local creme cu substante antivirale (de exemplu aciclovir). Pentru ameliorarea durerii se poate aplica un anestezic topic, precum lidocaina vascoasa.

Se recomanda ca aplicarea unguentelor sa se faca cat mai repede dupa ce apar simptomele, pentru a maximiza efectul acestora. Pacientul le poate aplica chiar si de 5-6 ori pe zi.

Remedii nonfarmacologice

Unii pacienti prefera sa evite utilizarea medicamentelor. Acestia aplica gheata sau bandaje umede reci la locul eruptiei. Produsele care hidrateaza zona bucala ajuta la vindecarea leziunilor. Dupa ce veziculele se sparg, acestea lasa in loc niste ulceratii care se vindeca in timp.

O alta metoda de tratament non-farmacologic ar fi aplicarea de gel de aloe vera. Aceasta planta grabeste efectul de regenerare al tesutului afectat.

Tratament farmacologic si cand apelam la dermatologie

Medicii de la departamentul de dermatologie recomanda medicatie cu administrare orala atunci cand pacientul are sistemul imunitar slabit sau deficitar. Ne referim aici la adultii care asociaza boli severe, la pacientii in varsta, dar si la nou-nascuti.

Se utilizeaza atat o substanta antivirala precum aciclovir, valaciclovir, famciclovir, dar si medicatie de tip antiinflamator, precum ibuprofen, acetaminofen pentru tratarea febrei si a durerilor. Atentie la tratamentul cu ibuprofen, acesta poate genera probleme la nivelul stomacului!

Infectia cu virusul herpetic este usor de capatat, dar cu metodele actuale de tratament e si mai usor de tinut sub control. Daca va confruntati cu simptomele descrise mai sus, va recomandam sa luati legatura cu medicii de la departamentul de dermatologie.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel