Din cuprinsul articolului
Hemoleucograma este o analiză esențială de sânge care dezvăluie detalii despre sistemul hematologic și alte organe. Aceasta poate depista în timp anumite boli, precum infecțiile sau anemia.
Analizele periodice sunt esențiale pentru depistarea unor dezechilibre și afecțiuni.
Deoarece anumite boli nu provoacă simptome în stadii incipiente, analizele ne pot ajuta să descoperim mai repede afecțiunea și să o tratăm.
Acest lucru este foarte important mai ales în cazul bolilor grave, precum cancerul.
Ce se află prin hemoleucogramă?
- Numarul de globulele rosii (eritrocite, RBC)
- Numarul de globule albe (leucocite, WBC). Exista 5 tipuri de globule albe: neutrofilele, eozinofilele, limfocitele, monocitele si bazofilele – fiecare dintre aceste avand o functie in protejarea fata de infectii.
- Cantitatea de hemoglobina (HGB), proteina care transporta oxigenul in sange
- Hematocritul (HCT), care masoara procentul de globule rosii din sange
- Indicii eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);
- Trombocitele sau plachetele sangvine, esentiale in procesul de coagulare a sangelui; numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si largimea distributiei trombocitare (PDW);
- Formula leucocitara
Când este indicată hemoleucograma?
Potrivit Click! Sănătate, hemoleucograma poate fi recomandată în mai multe circumstanțe.
- Pentru a evalua starea generala de sanatate. Medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa pentru a monitoriza starea generala a sanatatii sau pentru a depista boli precum anemia sau leucemia.
- Pentru a diagnostica o conditie medicala. Medicul iti poate indica hemoleucograma completa daca ai slabiciune, oboseala, febra, inflamatie, vanatai sau sangerare. Hemoleucograma completa ajuta la depistarea cauzelor acestor semne sau simptome. Daca medicul suspecteaza ca ai putea avea o infectie, acest test ajuta la confirmarea diagnosticului.
- Pentru a monitoriza o conditie medicala. Daca ai fost diagnosticat cu o boala de sange, medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa.
- Pentru a monitoriza un tratament medical. O hemoleucograma completa poate fi indicata pentru monitorizarea sanatatii daca iei medicamente care pot afecta componentii sangelui.