Sari la conținut

Dieta budistă: cum funcționează și ce să mănânci?

La fel ca multe religii, budismul are restricții alimentare și tradiții alimentare.

Budiștii – cei care practică budismul – urmează învățăturile lui Buddha sau „cel trezit” și aderă la legile specifice ale dietei.

Indiferent dacă ești nou în budism sau vrei să practici doar anumite aspecte ale religiei, s-ar putea să te întrebi ce implică aceste obiceiuri alimentare.

Acest articol explică tot ce trebuie să știi despre dieta budistă.

Practicile dietetice ale budismului

Siddhartha Gautama, sau „Buddha”, a fondat budismul în secolele V-IV î.Hr. în partea de est a Indiei. Astăzi, este practicat în întreaga lume.

La nivel global există mai multe forme de budism, inclusiv Mahayana, Theravada și Vajrayana. Fiecare tip are interpretări ușor diferite ale învățăturii lui Buddha, în special când vine vorba de practicile dietetice.

Vegetarianism

Cinci învățături etice guvernează modul în care trăiesc budiștii.

Una dintre învățături interzice să luați viața oricărei persoane sau animal. Mulți budiști interpretează acest lucru ca însemnând că nu ar trebui să consumați animale, deoarece acest lucru ar necesita uciderea.

Budiștii cu această interpretare urmează de obicei o dietă lacto-vegetariană. Aceasta înseamnă că consumă produse lactate, dar exclud ouăle, carnea de pasăre, peștele și carnea din dieta lor.

Pe de altă parte, alți budiști consumă carne și alte produse de origine animală, atâta timp cât animalele nu sunt sacrificate special pentru ei.

Cu toate acestea, majoritatea mâncărurilor considerate budiste sunt vegetariene, în ciuda faptului că nu toate tradițiile impun adepților laici ai budismului să urmeze această dietă.

Alcool și alte restricții

O altă învățătură etică a budismului interzice intoxicarea cu alcool, având în vedere că întunecă mintea și te poate determina să încalci alte reguli religioase.

Cu toate acestea, adepții laici ai religiei ignoră adesea această învățătură, deoarece unele ceremonii tradiționale încorporează alcoolul.

În afară de alcool, unii budiști evită să consume plante cu miros puternic, în special usturoi, ceapă, arpagic, praz și eșalotă, deoarece se crede că aceste legume cresc dorința sexuală atunci când sunt consumate gătite și furia când sunt consumate crude.

Post

Postul se referă la abținerea de la toate sau anumite tipuri de alimente sau băuturi.

Practica – în special postul intermitent – devine din ce în ce mai populară pentru pierderea în greutate, dar este adesea făcută și în scopuri religioase.

Budiștii sunt așteptați să se abțină de la mâncare de la prânz până în zorii zilei următoare, ca o modalitate de a practica autocontrolul.

Cu toate acestea, ca și în cazul excluderii cărnii și alcoolului, nu toți budiștii sau adepții laici ai religiei postului.

Alimente de mâncat

Lactate: iaurt, brânză de vaci și lapte
Cereale: pâine, fulgi de ovăz, quinoa și orez
Fructe: mere, banane, fructe de pădure, struguri, portocale și piersici
Legume: broccoli, roșii, fasole verde, castraveți, dovlecei, sparanghel și ardei
Legume cu amidon: cartofi, porumb, mazăre și manioc
Leguminoase: năut, fasole, fasole pinto, fasole neagră și linte
Nuci: migdale, nuci, nuci pecan și fistic
Uleiuri: ulei de măsline, ulei de semințe de in și ulei de canola

Alimente de evitat

Carne: vita, vitel, porc si miel
Pește: somon, hering, cod, tilapia, păstrăv și ton
Ouă și păsări de curte: ouă, pui, curcan, rață, prepeliță și fazan
Legume și condimente înțepătoare: ceapă, usturoi, ceapă, arpagic și praz
Alcool: bere, vin și băuturi spirtoase

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel