Din cuprinsul articolului
Legumele, inamicul cancerului. Legumele, inamicul cancerului. Cancerul este, un inamic silențios, și a doua cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare.
„Accesul la diagnosticarea precoce, tratamentul și monitorizarea clinică a bolnavilor de cancer trebuie să fie și să rămână o prioritate, spune Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Legumele, inamicul cancerului. Expert: Riscul de a dezvolta cancer de ficat a fost redus
Experții spun că că anumite legume au fost incluse ca fiind cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului.
Potrivit unui studiu, citat de EatThis, s-a descoperit încă un motiv pentru a vă bucura pe deplin de legume. Studiu menționat a analizat peste 470 de mii de participanți adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, la momentul începerii cercetării. În timp ce au initat cantitatea de legume pe care o consuma fiecare dintre participanți, cercetării au observat, la 15 ani și jumătate de la debutul studiului, că 899 dintre aceștia au dezvoltat cancer la ficat.
934 de participanți au murit din cauza unei boli hepatice cronice fatale. Rezultatele au arătat că, în cazul celor care mâncaseră mai multe legume, riscul de a dezvolta cancer de ficat a fost redus cu o treime.
Legumele recomandate de experți
„O suplimentare a aportului de legume cu o cană (225 g) a fost asociată cu o scădere cu aproximativ 20% a riscului de incidență a cancerului de ficat și a mortalității cronice cauzate de afecțiunile ficatului”, a precizat Long-Gang Zhao, absolvent la Harvard, autorul principal al studiului.
Cruciferele, cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului
Legumele care au fost esențiale pentru prevenirea cancerelor au fost salata, legumele, morcovii și soiurile crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza, bok choy și varza creață.
„Nu este surprinzător să vedem că legumele crucifere, cum ar fi conopida și broccoli, au fost incluse ca fiind cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului, deoarece conțin sulforafan, un compus despre care s-a constatat că are proprietăți anticancerigene”, a declarat nutriționistul Paulina Lee pentru sursa citată.
Stimulează enzimele hepatice
„Sulforafanul este un compus care se găsește în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Legumele crucifere au, de asemenea, constituenți care stimulează atât enzimele hepatice de fază I, cât și de fază II, cum ar fi indol-3-carbinolul, considerat un puternic compus anticancerigen”, a explicat Lee.
De asemenea, nutriționistul a subliniat faptul că „un studiu recent a constatat că sulforafanul este benefic în ameliorarea rezistenței la insulină, scăzând nivelul trigliceridelor serice, al colesterolului total și al alanin aminotransferazei (ALT) în legătură cu boala ficatului gras non-alcoolic”. Dincolo de asta, „morcovii conțin cantități mari de carotenoizi, cunoscuți ca având capacități antioxidante ridicate”.