Sari la conținut

Hepatita misterioasă la copii. Medic specialist: Primele care cedează sunt funcțiile de coagulare

copii spital
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Copii in stare grava la spital

Hepatita misterioasă la copii este în creștere. Încă doi minori sunt suspecți a cărei cauză nu se cunoaște până în prezent. Un medic specialist în gastroenterologie pediatrică spune că „evoluția unei hepatite acute fulminante poate fi rapidă de la câteva ore”.

Hepatita misterioasă la copii. Medic specialist: Primele care cedează sunt funcțiile de coagulare

„Primele care cedează sunt funcțiile de coagulare. Funcția de detoxifiere hepatică este și ea rapid agravată astfel încât organismul se încarcă rapide de produși toxici de metabolism. Evoluția unei hepatite acute fulminante poate fi rapidă de la câteva ore, zile până la câteva săptămâni, timp în care medici își dau seama că sunt depășite toate resursele terapeutice cunoscute de susținere a funcției hepatice”, a declarat dr. Iulia Țincu, medic specialist gastroenterologie pediatrică, pentru Pro TV.

În cazurile de hepatită infecțioasă severă se poate ajunge la insuficiență hepatică, spun specialiștii.

Transplant de ficat

Din nefericire, starea de sănătate a fetița de 5 ani internată la începutul lunii la spitalul Grigore Alexandrescu s-a agravat. Ea ar putea trece printr-un transplant de ficat. Mamei i se fac investigații medicale pentru a vedea dacă este compatibilă și daca poate fi donator. Doar că la noi în
țară nu există niciun spital acreditat unde să se facă asfel de operații.

Testele arată că fetița are anticorpi pentru infecția cu SARS-CoV-2, semn că a trecut de curând prin boală, având în vedere că nu este vaccinată. De altfel, o parte dintre copiii diagnosticați la nivel mondial cu această formă de hepatită au avut în trecut Covid. Însă nu și ceilalți doi copii din România suspecți de aceeași infecție.

Nu s-a dovedit care este virusul care le-a provocat

„Acești copii au anumite forme de hepatită care până în prezent nu s-a dovedit a fi hepatitele obișnuite ale copilului și care sunt sunt acum investigați cu laboratorul pentru a vedea dacă se depistează un alt virus hepatitic sau dacă nu se depisetază atunci intră în definiția de caz pe care OMS și ECDC au emis-o pentru a fi raportate și analizate. Nu s-a dovedit care este virusul care le-a provocat. Aceasta este particularitatea, că nu avem agentul etiologic”, a declarat dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Medicii spun că hepatitele infecțioase sunt mult mai frecvente în rândul copiilor decât în cazul adulților. Și de-a lungul timpul au mai fost înregistrate astfel de infecții ale căror cauze nu au putut fi stabilite. De această dată Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă pentru că s-au înregistrat mult mai multe cazuri într-o perioadă scurtă de timp, iar evoluția lor este fulminantă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel