Sari la conținut

Colesterol ridicat: modificări ale texturii pielii care ar putea semnala că arterele sunt înfundate

Tiparele alimentare sărace sunt un factor cheie în creșterea colesterolului, dar nu toate cazurile provin din stilul de viață – uneori afecțiunea este moștenită. Lipsa simptomelor, însă, face greu de observat. În stadiile avansate ale afecțiunii ar putea provoca modificări vizibile în aspectul pielii.

Colesterolul ridicat se referă la prezența moleculelor de grăsime în sânge care înfundă progresiv arterele care duc la inimă și creier – ceea ce îl face un factor de risc major pentru accident vascular cerebral și atac de cord. Efectele nivelurilor ridicate ale colesterolului se mențin în timp, dar cu cât sunt lăsate mai mult timp necorectate, cu atât mai mult contribuie la dezvoltarea bolii arterelor periferice (PAD). Pe măsură ce venele se înfundă progresiv, este posibil ca aspectul pielii să se schimbe.

Multe dintre simptomele care apar la nivelul picioarelor și brațelor sunt rezultatul bolii arterelor periferice, în care moleculele de colesterol au căi de trecere înguste în interiorul venelor.

Persoanele cu PAD prezintă adesea mai multe modificări ale pielii în aceste zone ale corpului.

Centers for Disease Control and Prevention, afirmă că „piele netedă, strălucitoare; pielea rece la atingere” ar putea fi simptomatică pentru PAD.

Diagnosticul pus de către medicul specialist apare în urma investigațiilor, testelor și analizelor, cum ar fi:

  • Analize de sânge pentru colesterol și glicemie (nu mâncați și nu beți nimic, în afară de apă, cu 9-12 ore înaintea vizitei la medic)
  • Indicele gleznă-braț, unde este comparată tensiunea arterială a ambelor glezne cu cea de la mână, cu ajutorul unui aparat Doppler. În cazul în care tensiunea gleznei este mai mică decât cea de la mână, atunci arterele sunt îngustate sau blocate.
  • Ecografia Doppler – folosește ultrasunete pentru măsurarea fluxului sangvin și a gradului de blocaj al arterelor
  • Angiografia Seldinger – produce radiografii ale arterelor, prin injectarea unui colorant special, cu ajutorul căruia devin vizibile arterele îngustate sau blocate
  • Angiografia CT sau angiografia RMN – arată îngroșarea sau îngustarea arterelor, blocajul acestora, anevrismele, depozitele de calciu
  • Angiografia de artere periferice

Persoanele susceptibile pentru dezvoltarea PAD sunt:

  • fumatorii
  • pacientii cu diabet zaharat
  • pacientii cu hipertensiune arteriala
  • persoanele care au hipercolesterolemie
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel