Sari la conținut

Testul ouălelor de Paște. Cum putem ști cât de proaspete sunt ouăle?

oua de Paște
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Ce sa pui in apa cand fierbi ouăle

În această săptămână multe gospodine se vor ocupa de vopsirea ouălelor pentru Sfânta Sărbătoare a Paștelui. Având în vedere că cei de la ANPC au emis numeroase avertizări cu privire la calitatea produselor în această perioadă, vă propunem u test banal prin care să aflăm cât de proaspete sunt ouăle ce urmează să le vopsim.

Un simplu test pe care îl poate face oricine în casă ne ajută să vedem dacă oul este proaspăt sau stricat.

Pentru a afla cât de proaspăt este oul, Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, ne învaţă cum să facem testul ouălor.

„Ştiaţi că Ouăle stricate (rele) plutesc la suprafața apei?

Dacă trebuie să testăm prospețimea ouălor, le vom pune într-un pahar cu apă rece. Cu cât oul este mai proaspăt, cu atât el se va scufunda mai repede.

Atunci când nu se respectă condițiile de depozitare, ouăle vor pluti la suprafața apei, indicându-ne că el trebuie aruncat”, este mesajul transmis de cercetătorul român Dan Vodnar, pe pagina de Facebook.

Aşadar, înainte de a ne apuca să vopsim ouăle de Paşte, este indicat să le testăm mai întâi, pentru a vedea cât de proaspete sunt.

Alte metode de testare a prospețimii  ouălelor

O altă metodă de testare a prospețimii este de a verifica, într-o încăpere întunecată, conținutul oului folosind o sursă de lumină: lumânare sau o lanternă. Luminați cu lanterna capătul bombat al oului și veți vedea interiorul cojii iluminat. Dacă lumina nu poate fi observată prin toată coaja, înseamnă că oul nu este tocmai proaspăt. Într-un ou proaspăt, gălbenușul este compact și nu se mișcă, deoarece nu sunt prezente bule de aer. Într-un ou vechi, gălbenușul începe să se miște în interior, ajutat de bulele de aer prezente.

Alegeți un ou pentru a-i testa prospețimea și începeți să îl agitați. Dacă nu se aude un zgomot similar cu plescăitura de apă, înseamnă că oul este proaspăt și comestibil. În cazul în care din interior se aude un sunet de apă agitată, înseamnă că aerul este prezent, iar oul nu este proaspăt și nici comestibil.

Voi ce metode folosiți pentru a verifica prospețimea ouălor?

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel