Din cuprinsul articolului
ANPC a controlat mai multe locații în care se vor produce, în perioada următoare, produse de patiserie pentru Sărbătorile Pascale. Autoritățile au dat deja amenzi în valoare de 570.000 de lei.
Produsele de patiserie vor fi la mare căutare în următoarea perioadă. Desertul nu lipsește de pe masa festivă a românilor, în special renumitul cozonac.
Știind acest lucru, autoritățile vor să se asigure că producătorii respectă regulile de igienă și calitate.
La nivelul întregii țări, conform tematicii specifice sezonului, initiată de președintele ANPC, Horia Constantinescu și coordonată de directorul general, Paul Anghel, a început, pe 14 aprilie 2022, verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc).
Amenzi în valoare de 570.000 de lei
Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.
Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor și o propunere de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
Cele mai importante nereguli care pot fi găsite în urma controalelor:
Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă
Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
Utilizarea unor cântare neverificate metrologic
Comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare
Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate
Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)
Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate
Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă
Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului
Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată
Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine
Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri
Existența pavimentului deteriorat
Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător
Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)
Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare, dezvăluie un comunicat de presă al ANPC.