Din cuprinsul articolului
Potrivit Clinicii Mayo, vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este folosită în formarea globulelor roșii, în funcția nervoasă și în crearea ADN-ului. Carnea de pasăre, carnea, peștele și produsele lactate sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12. Iată doar 3 dintre modalitățile susținute științific prin care B12 este bun pentru tine.
1. Poate ajuta la prevenirea osteoporozei
Un studiu publicat în „Journal of Bone and Mineral Research” a constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina B12 aveau și o densitate minerală osoasă mai mare.
2. Poate îmbunătăți funcția cunoașterii
Un studiu publicat în „Academia Americană de Neurologie” a arătat o legătură între markerii B12 din organism și îmbunătățirea funcției cognitive și a volumului creierului.
Un alt studiu a asociat nivelurile mai scăzute de vitamina B12 cu o performanță mai slabă a memoriei și a capacității de învățare.
3. Poate reduce depresia
Mai multe studii au găsit corelații între deficiența de B12 și depresie.
Un studiu, publicat în „Open Neurology Journal”, a constatat că 100% dintre persoanele depresive care au fost tratate cu suplimente de vitamina B12 au prezentat o scădere a simptomelor depresiei după trei luni.
Deficit de vitamina B12
Majoritatea oamenilor primesc suficient din acest nutrient. Dar dacă nu sunteți sigur, puteți întreba medicul de familie dacă ar trebui să vă faceți un test de sânge pentru a vă verifica nivelul de vitamina B12.
Odată cu vârsta, poate deveni mai greu să absorbiți această vitamină. Se poate întâmpla și dacă ați avut o intervenție chirurgicală de slăbire sau o altă operație care v-a îndepărtat o parte din stomac sau dacă beți mult.
De asemenea, este mai probabil să dezvoltați deficiență de vitamina B12 dacă aveți:
- Gastrita atrofică, în care mucoasa stomacului s-a subțiat
- Anemia pernicioasă, care îngreunează absorbția corpului de vitamina B12
- Afecțiuni care vă afectează intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, creșterea bacteriană sau un parazit
- Abuzul de alcool sau consumul excesiv de alcool poate îngreuna organismul să absoarbă nutrienții sau să vă împiedice să consumați suficiente calorii. Un semn că vă lipsește suficient B12 poate fi glosita sau o limbă umflată și inflamată.
- Tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi boala Graves sau lupusul
- Administrarea unor medicamente care interferează cu absorbția B12. Acestea includ unele medicamente pentru arsuri la stomac, inclusiv inhibitori ai pompei de protoni (IPP), cum ar fi esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) și rabeprazol (Aciphex), blocante H2, cum ar fi cimetidina (Tagamet) și famotidină (Pepcid AC); și anumite medicamente pentru diabet, cum ar fi metformin (Glucophage).
De asemenea, puteți avea deficiență de vitamina B12 dacă urmați o dietă vegană (adică nu mâncați produse de origine animală, inclusiv carne, lapte, brânză și ouă) sau sunteți vegetarian care nu mănâncă suficiente ouă sau produse lactate pentru satisface nevoile dvs. de vitamina B12. În ambele cazuri, puteți adăuga alimente fortificate în dieta dumneavoastră sau puteți lua suplimente pentru a satisface această nevoie.