Sari la conținut

Cele două semne de cancer pe care femeile le ignoră până când e prea târziu

cancer ovarian
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptome cancer femei. Două posibile simptome de cancer pe care majoritatea femeilor le ignoră sunt balonarea și durerea de burtă. Corpul femeilor se schimbă cu trecerea timpului, însă în timp ce unele schimbări pot fi perfect normale, altele pot anunța cancerul.

„Toate femeile se balonează. Însă, dacă balonarea nu se amelioarează după o săptămână sau două sau dacă e însoțită de scădere în greutate, sângerare, e cazul să mergi la medic pentru că poate fi vorba de cancer ovarian,” a explicat dr. Marleen Meyers, MD, an oncolog la NYU Langone Medical Center.

Simptome de cancer la femei

În cazul cancerului ovarian, celulele se înmulțesc necontrolat în ovare. NHS (National Health Service, abreviat NHS, sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit, n.red.) a avertizat asupra simptomelor care apar „de aproximativ 12 sau mai multe ori pe lună”. Senzația de balonare foarte frecventă este un posibil indiciu al cancerului ovarian care nu trebuie ignorat.

Potrivit specialiștilor, balonarea este o „senzație de plinătate sau de strângere în jurul burții”. Balonarea poate duce, de asemenea, la un stomac umflat; când este cancer, se datorează acumulării de lichid în interiorul abdomenului – aceasta este cunoscută sub numele de „ascita”.
NHS a adăugat că zona stomacului, inclusiv pelvisul, s-ar putea simți dureroasă sau sensibilă.

O altă senzație care ar putea spune despre cancerul ovarian este lipsa poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapidă după masă. Alte senzații pot include: indigestie, constipație, dureri de spate și oboseală.
Potrivit NHS, „aceste simptome sunt foarte frecvente și pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite.

„Dar este foarte important consultul de specialitate. Acest lucru se datorează faptului că aceste simptome sunt cauzate de cancer, găsirea devreme poate însemna că este mai tratabil”.

Simptomele cancerului ovarian

  • Balonare persistentă – nu balonare care vine și pleacă
  • Senzație de sațietate rapidă și/sau pierderea poftei de mâncare
  • Dureri pelvine sau abdominale (aceasta este burta și mai jos)
  • Simptome urinare (trebuie să pipi mai urgent sau mai des decât de obicei).

„Alte simptome” ale cancerului ovarian:

  • Modificări ale obiceiului intestinal (de exemplu, diaree sau constipație)
  • Oboseală extremă (senzație de oboseală)
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Orice sângerare după menopauză trebuie întotdeauna investigată de un medic de familie.

Simptomele cancerului ovarian vor fi frecvente (apar de mai mult de 12 ori într-o lună), persistente și „nu sunt normale pentru tine”.

Analize de rutină, în funcție de vârstă

Orice femeie care nu prezintă siomptome trebuie să se prezinte la ginecolog pentru examen de rutina la 1, maxim 2 ani.

Între 20 de ani – 40 de ani – PAP (1 dată la 1-2 ani), examen ginecologic clinic anual, cu ecografie trans-vaginală.
De la 30 de ani – în plus față de PAP, ecografie trans-vaginală, la care se adaugă palparea sânilor și eventual ecografie mamară.
După 45 de ani – screening mamografic, completat cu ecografie de sân, tușeu rectal, hemoragii oculte în scaun și examenul atent al pielii.
După 50 de ani – examen clinic ginecologic odată pe an, o dată la 3 ani PAP, la 2 ani mamografie până la 70 de ani, inspecția atentă a tegumentelor.
Odată la câțiva ani hemograma, hemoglobina, functie hepatica, functie renală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel