Din cuprinsul articolului
Simptome de deficit de vitamina B12. Atenție!!! Problemele neurologice pot fi „ireversibile”.
Vitamina B12 susține organismul în numeroase moduri, iar complicațiile grave cauzate de nivelul scăzut de B12 atestă acest lucru. Potrivit NHS (Sistemul Național de Sănătate din Anglia), nivelurile constant scăzute de B12 pot provoca probleme neurologice „ireversibile”.
Impactul vitaminei B12 asupra organismului este extins. Lista include contribuția la formarea globulelor roșii, menținerea unui sistem nervos sănătos și a funcției psihologice normale. Nivelurile scăzute de B12 pot, prin urmare, pot avea efecte devastatoare asupra corpului, iar unele probleme pot fi ireversibile.
Simptome de deficit de vitamina B12. Atenție!!! Problemele neurologice pot fi „ireversibile”
Lipsa vitaminei B12 poate cauza probleme neurologice, care vă afectează sistemul nervos. „Dacă se dezvoltă probleme neurologice, acestea pot fi ireversibile”, avertizează NHS.
Problemele neurologice includ:
- Probleme de vedere
- Pierderea memoriei
- Furnicături și amorțeală (parestezie)
- Pierderea coordonării fizice (ataxie), care vă poate afecta întregul corp și poate cauza dificultăți de vorbire sau de mers
- Leziuni ale unor părți ale sistemului nervos (neuropatie periferică), în special la nivelul picioarelor.
Unele dintre cele mai acute probleme sunt neuropsihiatrice. Un studiu de caz care documentează un pacient de sex masculin cu antecedente de delir de două luni a fost publicat în revista Hindawi.
Un pacient de sex masculin în vârstă de 53 de ani, despre care nu se știe că ar avea vreo boală medicală, a fost adus la camera de urgență de soția și fiica sa din cauza scăderii aportului oral timp de trei zile. Scăderea aportului oral a fost asociată cu vărsături.
Pacientul a avut o stare normală de sănătate cu două luni înainte de vizita sa, când a început să dezvolte modificări în comportamentul său. Potrivit soției sale, pacientul a devenit mai agresiv, a dezvoltat probleme cu somnul, a încetat să meargă la muncă și a devenit izolat. De asemenea, a avut halucinații și episoade de pierdere a memoriei pe termen scurt.
Simptomele de mai sus au fost însoțite de slăbiciune generalizată a corpului, în principal la membrele inferioare. Slăbiciunea corpului a fost asociată cu durere; pacientul a ajuns în scaunul cu rotile. În ultimele două luni, pacientul a vizitat mulți medici, dar nu a fost stabilit un diagnostic cert. La o examinare suplimentară, s-a stabilit că pacientul de sex masculin are deficiență de vitamina B12. Cura sa inițială de medicație antipsihotică nu a dus la „nicio îmbunătățire”.
Cu toate acestea, pacientul a avut un răspuns „remarcabil” la înlocuirea lor cu vitamina B12, iar toate medicamentele antipsihotice au fost oprite, arată studiul de caz.
Veganii și vegetarienii sunt expuși riscului de a consuma aport scăzut din această vitamină
Vitamina B12 se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele, astfel încât veganii și vegetarienii sunt expuși riscului de a consuma aport scăzut.
Cele mai bogate surse de B12 sunt de origine animală, inclusiv:
- Carne și ficat
- Peşte
- Moluște comestibile
- Lapte și produse lactate
- Ouă.
Persoanele în vârstă, dar și alți oameni care nu produc suficient acid din stomac pentru a absorbi corect B12 pot fi, de asemenea, expuși riscului de deficiență. Tratamentul pentru deficiența de vitamina B12 depinde de ceea ce cauzează afecțiunea.
Majoritatea oamenilor pot fi tratați cu ușurință cu injecții sau tablete pentru a înlocui vitaminele lipsă.
Există două tipuri de injecții cu vitamina B12:
- Hidroxocobalamina
- Cianocobalamina.
„La început, veți avea aceste injecții la două zile, timp de două săptămâni sau până când simptomele încep să se amelioreze”, explică NHS. Organismul sanitar adaugă: „Medicul dumneavoastră de familie sau asistenta vă vor face injecțiile”.