Sari la conținut

Efectul devastator al obiceiurilor nesănătoase, locul 8 al deceselor în lume. Cum ne protejăm?

A 8-a cauză de deces, la toate vârstele, la nivel global, este infecția cu rotavirus. Poate evolua extrem de sever la sugar, fiind prima cauză de deces, în cazul formelor letale de diaree cu deshidratare.

Efectul devastator al obiceiurilor nesănătoase, locul 8 al deceselor în lume. Cum ne protejăm?

În acest context, medicul Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă. Specialistul spune că „diareea reprezintă încă, la nivel global, o amenințare majoră la adresa stării de sănătate”. Cum ne putem proteja? Trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, este sfatul medicului.

Ce putem face?

Sursa: Unsplash

„Diareea reprezintă încă, la nivel global, o amenințare majoră la adresa stării de sănătate.
Este a 8a cauză de deces, la toate vârstele, la nivel global – se estimează că apar cel puțin 1.6 milioane de decese anual. Este a 5a cauză de deces la copilul cu vârstă sub 5 ani.

Acestea sunt motivele pentru care m-am îngrijorat când am realizat că au început să crească semnificativ, în toată țara (dar și la noi în spital), cazurile de diaree severă, mai ales cu rotavirus.

febră, stare de rău și vărsături. FĂRĂ diaree!

Infecția cu rotavirus poate evolua EXTREM de sever la sugar, fiind prima cauză de deces, în cazul formelor letale de diaree cu deshidratare.

1. Trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, chiar dacă, în euforia ridicării restricțiilor privind COVID-19, avem impresia că putem renunța la această precauție.

2. Să recunoaștem rapid semnele de gastroenterită. Uneori un copil cu enterită rotavirală are, la debutul bolii, doar febră, stare de rău și vărsături. FĂRĂ diaree!

3. Trebuie să ne gândim că este posibil să fie infecție cu rotavirus dacă sunt scaune diareice cu un miros extrem de neplăcut, asemănător ouălelor stricate (de obicei la sugar scaunele miros a lapte acru).

Să recunoaștem rapid deshidratarea severă

4. Trebuie să recunoaștem rapid deshidratarea severă. Sugarul deshidratat va fi mai apatic, somnolent (sau din contră cu accese de agitație urmate de perioade de somn inexplicabile), încercănat, fără lacrimi, cu buze uscate și limbă „prajită”, cu pliu cutanat leneș. De mare alarmă este scaderea drastică a cantitații de urină. Un sugar normal udă cam 6 pamperși pe zi. Dacă scade mult cantitatea de urină NU E BINE!

5. Ar fi de folos să discutăm cu medicul de familie despre vaccinul împotriva enteritei rotavirale. Acesta este foarte eficient. De exemplu în Australia, unde se utilizează vaccinul de 15 ani, au scăzut cu 71% numărul de spitalizări pentru rotaviroză si cu 77% prezentările la Compartimentul de Urgențe pentru diaree cu rotavirus”, screi medicul pe contul personal de socializare.

Cum se manifesta boala? Febra cu durata de 1-2 zile si durerile abdominale 

Debutul gastroenteritei produse de catre rotavirus este brusc. Cu scaune apoase numeroase, de la 8 pana la 20 scaune pe parcursul a 24 ore. Uneori acestea pot contine si sange sau mucus in functie de severitatea infectiei.

Varsaturile preced de obicei scaunele apoase si pot dura aproximativ 2-3 zile. Scaunele diareice pot persista pana la 8 zile. Febra cu durata de 1-2 zile si durerile abdominale pot face parte din tabloul clinic al infectiei cu rotavirus. Copiii prezinta o stare de oboseala marcata si lipsa poftei de mancare.  Evoluand de obicei spre stare de deshidratare acuta, cauzata de lipsa de aport si de pierderi de lichide prin varsaturi si scaune apoase. Starea de deshidratare medie/severa se maifesta prin: pliu cutanat lenes, mucoase uscate, fontanela deprimata, plans fara lacrimi, ochi infundati in orbite, numar redus de urinari fata de normal.

Pot aparea in cadrul infectiei si manifestari extraintestinale de tipul: secretii nazale, tuse, eruptie cutanata, semne de otita medie.

La adulti infectia cu rotavirus este cel mai frecvent asimptomatica.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel