Lista de beneficii ale lavandei este tot atât de vastă, precum modurile în care este folosită: ca parfum, dezinfectant, deodorant, afrodiziac, insecticid natural sau calmant pentru sistemul nervos.
Protejează de înţepăturile de insecte
Lavandă ţine departe ţânţarii şi alte insecte şi tratează înţepăturile acestora repede şi eficient.
Scade tensiunea
Tot uleiul esenţial de lavandă îţi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi scade hipertensiunea arterială.
Reduce balonarea
Antioxidantul prezent în lavandă ajută la refacerea stomacului, mai ales în cazul în care ai luat anterior antibiotice, susţine Christine Gerbstadt, purtătoarea de cuvânt a Academiei de Nutriţie şi Diete din Chicago, SUA. În acest caz, poţi folosi lavandă uscată, ce se găseşte în comerţ că ingredient culinar. Se pune în iaurt şi se consumă împreună cu acesta.
Te scapă de mătreaţă
Uleiul de lavandă ajută la refacerea scalpului, susţine dermatologul Francesca Fusco, din New York. Pentru a da rezultate, trebuie să urmezi un tratament pe baza de levănţică, ce va acţiona că o masca asupra părului tău. Într-un bol, amesteci două linguri de ulei cu 15 picături de lavandă şi pui conţinutul la microunde câteva secunde, până devine călduţ. Apoi masezi uşor scalpul, îl acoperi şi aştepţi o ora să acţioneze. După aceea, te speli pe cap şi totul este gata. Că să aibă un efect promiţător, trebuie folosit pe termen lung.
Calmează arsurile
Levănţica e utilă în caz de arsuri, situaţie în care se aplică pe zona afectată câteva picături de ulei de levănţică. Acelaşi truc e valabil şi pentru vindecarea arsurilor solare. Dacă acestea nu sunt grave pot fi tratate cu un amestec format din câteva picături de ulei de levănţică şi apă minerală. Uleiul este foarte concentrat şi se foloseşte, de obicei, diluat în puţină apă.
De asemenea, în caz de nas înfundat se recomandă să se pună câteva picături de esenţă într-un vas cu apă fierbinte şi se inhalează aburii.
Alungă durerea de cap
Uleiul de levănţică are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Aşadar, durerea de cap poate trece nu doar cu ajutorul pastilelor, ci şi dacă se masează uşor tâmplele cu câteva picături din acest ulei. Acelaşi produs şi-a dovedit utilitatea şi în cazul somnului – câteva picături puse pe pernă asigurând un somn liniştit, întrucât aromă are o mare putere în alungarea stresului.
Datorită proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatoare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial levănţică era folosită în spitale pe post de dezinfectant. În plus, florile au proprietăţi antibacteriene şi se folosesc drept sedative şi pansamente antiseptice.
Stopează căderea părului
Căderea părului poate fi tratată cu succes cu ajutorul tincturii de levănţică, ce întăreşte firul de la rădăcina. Puneţi un pumn cu flori într-un litru de alcool la 70 de grade, păstraţi amestecul la temperatura camerei, agitând sticlă din când în când pentru a se omogeniza, apoi aplicaţi tinctura la nivelul rădăcinii cu un tampon de vată.
Planta este utilă şi pentru obţinerea unui ten frumos, drept pentru care este unul dintre ingredientele lotiunilor şi cremelor pentru corp. Cine nu are crema cu levănţică poate turna câteva picături de esenţă într-o crema obişnuită
Reţeta homemade pentru uleiul esenţial de levănţică
Vestea şi mai bună este că poţi să îţi prepari singură, acasă, uleiul esenţial de levănţică. Zdrobeşte un pumn de flori şi cozi de levănţică şi pune-le într-un recipient din sticlă. Cu cât pui mai multă plantă, cu atât mai intensă va fi aromă uleiului.
Adaugă ulei de măsline şi de migdale, până când acoperi bine florile. Închide etanş recipientul, lăsând totul la macerat într-un loc cald. Agită zilnic borcanul, pentru a ajută florile să îşi elibereze aromă.
După 30 de zile, strecoară amestecul cu o sită deasă. Uleiul obţinut poate fi folosit timp de 12 luni, dacă îl păstrezi într-un loc răcoros!