Sari la conținut

Semne de alarmă că îți cedează pancreasul. Trebuie intervenit urgent

durere in partea dreapta
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Pancreas inflamat. Pancreasul este un organ important situat în spatele stomacului. Acesta produce enzimele, care ajută în procesul de digerare și sintetizează insulina.

Una dintre problemele extrem de grave şi frecvente ale pancreasului este pancreatita acută, denumită de altfel şi ”marea dramă abdominală.” Aceasta este o boală plurietiologică, cauzată de diverși factori: litiază biliară, consum de alcool, dislipidemii, alergii, vasculopatii etc.

Cel mai frecvent, pancreatita acută se declanşează pe fondul litiazei biliare, odată cu consumul de grăsimi asociate cu alcool (bere, vin, alcool rafinat). Ambele sexe sunt aproximativ egal afectate.

Semne de alarmă

Simptomele cele mai frecvente şi alarmante ale acestei boli sunt, de regulă, asociate şi dominate de:

  • durere atroce în etajul abdominal superior (durere așa-zisă ”în bară” sau ”în centură”),
  • vărsături incoercibile (nestăpânite),
  • stare generală afectată semnificativ,
  • tulburări de conştientă,
  • puls accelerat,
  • tranzit intestinal dificil până la absenţa tranzitului,
  • incapacitatea de alimentare,
  • hipertensiune arterială,
  • distensie abdominală.

La ce complicaţii poate duce

Neprezentarea la medic poate duce la deces. Chiar şi sub tratament, formele severe pot duce la exitus la jumătate din pacienţi, mai ales în cazul prezentărilor tardive. Soluţia este tratamentul precoce, aplicat cât mai repede după declanşarea simptomelor.

Intervenţia medicului trebuie să fie imediată, eficientă, complexă, cu scopul de a anula enzimele digestive circulante, de a bloca secreţia acestora şi de a asigura evacuarea lor în tubul digestiv (acolo unde le este locul).

Măsurile terapeutice sunt medicale şi chirurgicale, aplicate rapid într-o aşa zisă ”fereastră terapeutică” (între 72 de ore şi 7 zile). Instituite la timp, măsurile terapeutice ”agresive” pot duce la o reducere semnificativă a mortalităţii şi morbidităţii (sechele, viteză de vindecare, implicare a altor organe şi sisteme). Ratarea startului şi a utilizării ”ferestrei terapeutice” duce la agravarea bolii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel