Din cuprinsul articolului
Cancerul de col uterin este o boală foarte gravă care, adesea, este depistată în stadii foarte avansate. Riscul de a dezvolta acest cancer este direct asociat cu infecția provocată de virusul HPV.
Infecția provocată de HPV a fost identificată în 99% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate. Astfel, această infecție este un factor de risc ridicat.
Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin.
Riscul de a dezvolta cancer de col uterin poate fi eliminat cu 87% dacă vaccinul anti-HPV este administrat. Vaccinul este administrat gratuit fetelor cu vârste între 11-18 ani.
De asemenea, vaccinul anti-HPV ar putea fi inclus în Programul Național de Vaccinare. Momentan, acesta este administrat numai la cerere.
Vaccinul anti-HPV ar putea fi introdus în Programul Național de Vaccinare
Autorităţile iau în calcul introducerea în Programul Naţional de Vaccinare a serului anti-HPV. Vaccinul asigură un grad ridicat de protecţie faţă de virusul care poate duce la cancer de col uterin, iar la nivel mondial cererea este foarte mare, a precizat ministrul sănătăţii Alexandru Rafila. De asemenea, el a precizat că cererea a crescut și în România.
„După eșecul campaniei din anul 2008, lucrurile au reintrat în normal și pe măsură ce această solicitare și interes pentru vaccin va rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul Național de Vaccinare ca și un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere.
În momentul de față, părinții acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă și Ministerul Sănătății a făcut mari eforturi în acest sens.
E un vaccin care se găsește greu, să știți, pe piață, pentru că la nivel global este o foarte mare cerere și există chiar strategii de vaccinare pentru ţări unde incidența cancerului de col uterin este mare. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată și trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puțin, încât producătorul să poată să îți aloce deja o parte din producție” a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit RRA.