Sari la conținut

Drama refugiaților devine pretext de înșelătorie. Mulți pretind că sunt ucraineni pentru a primi bani. Iată cum să eviți astfel de situații

Drama refugiaților este adevărată și dureroasă, o realitate pentru mulți ucraineni care au fugit din calea războiului pentru a se salva. Pentru a primi bani sau alte beneficii, mulți oameni pretind că sunt refugiați.

Aceste persoane trimit cereri false pe mail pentru strângeri de fonduri. Multe persoane cad în plasa acestor persoane fără scrupule din cauza dorinței de a ajuta.

Totuși, este important să recunoști situațiile adevărate și, cu atât mai mult, să le sesizezi pe cele false. Acest lucru te va ajuta să nu cazi în capcana acestor oameni.

Drama refugiaților, exploatată de oamenii fără scrupule

Drama refugiaților ucraineni devine pretext de înșelătorie. Sunt persoane care mint, spun că fug din calea războiului și cer bani pentru combustibil sau pentru a putea pleca în vest.

De asemenea, pe email pot fi primite mesaje cu solicitări de ajutor pentru refugiați din partea unor fundații sau organizații umanitare false, comunică RRA.

Aceste persoane solicită donații, în special în bani, dar și în criptomonede. Solicitările sunt trimise utilizatorilor de mail, dar și pe diverse rețele sociale, însă puține dintre ele provin din partea celor care vor în mod real să ofere ajutor ucrainenilor fugiţi din calea războiului.

Chiar și pe grupul de suport pentru Ucraina, de pe una dintre cele mai cunoscute rețele de socializare, au fost raportate mesaje de acest fel, prin care sunt solicitate sume de bani pentru persoanele care ar avea nevoie de combustibil pentru a-și continua drumul către țări din centrul sau din vestul Europei.

Cum poți evita astfel de înșelăciuni?

Pentru a evita astfel de înșelăciuni, cea mai sigură modalitate este ca donațiile, în special cele în bani, să fie făcute către ONG-uri și persoane cunoscute, în conturi verificate, iar în ceea ce privește mesajele pe mail, acestea să fie ignorate complet, iar cei cărora le sunt destinate să nu acceseze niciun link din corpul mesajului care pot compromite definitiv dispozitivele de pe care sunt accesate.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel