Sari la conținut

5 semne care îţi arată că nu consumi suficiente grăsimi sănătoase. Cum este afectat organismul

alune
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alunele, beneficii pentru sanatate

Grăsimile alimentare tind să aibă o reputație proastă. În ciuda a ceea ce poate ai auzit, consumul de grăsimi nu te îngrașă. Atâta timp cât le mănânci cu moderație. De fapt, grăsimea este o parte esențială a unei diete echilibrate. Experții în nutriție au divulgat cele cinci semne care indică lipsa grăsimilor sănătoase. Ce rolul joacă grăsimea sănătoasă în corpul tău? Cum să procedezi pentru a crea o dietă echilibrată?

5 semne care îţi arată că nu consumi suficiente grăsimi sănătoase

Corpul tău are nevoie de grăsimi alimentare pentru multe procese biologice. Nu ai putea trăi o viață sănătoasă fără ele. Iată câteva dintre rolurile esențiale pe care le joacă grăsimile alimentare în corpul tău:

Vă ajută să absorbiți vitaminele. Vitaminele A , D , E și K sunt solubile în grăsimi. Asta înseamnă că organismul dumneavoastră le poate absorbi doar atunci când le consumați împreună cu grăsimi. Lipsa de grăsimi în dieta dumneavoastră poate cauza deficiențe ale acestor vitamine. Lipsa lor poate duce la o varietate de probleme de sănătate.

De ce ai nevoie de grăsimi sănătoase în dieta ta?

  • Sprijină creșterea celulelor. Grăsimea oferă structura membranei exterioare a fiecărei celule din corpul tău. Susține sănătatea creierului și a ochilor. Acizii grași omega-3 acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) ajută la menținerea sănătății creierului, a sistemului nervos central și a retinei.
  • Vindecarea rănilor. Acizii grași esențiali joacă un rol cheie în vindecarea rănilor și coagularea sângelui.
  • Producția de hormoni. Corpul are nevoie de grăsimi din dietă pentru a produce hormoni specifici, inclusiv hormonii sexuali testosteron și estrogen.
  • Sursa de energie. Fiecare gram de grăsime pe care îl consumi îți oferă aproximativ 9 calorii de energie. Pentru comparație, fiecare gram de carbohidrați sau proteine ​​dă doar 4 calorii de energie.

Tipuri de grăsimi alimentare

Grăsimile alimentare pot fi împărțite în patru categorii: grăsimi trans, grăsimi saturate, grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate.

Grăsimile trans

Uleiurile parțial hidrogenate, sunt cel mai puțin sănătos tip de grăsime pentru corpul tău. Uleiurile hidrogenate sunt adesea folosite pentru a îmbunătăți gustul și durata de conservare a alimentelor procesate.

Corpul tău nu are nevoie de grăsimi trans. Consumul mult din acest tip de grăsime poate crește riscul de boli de inimă , accident vascular cerebral și diabet de tip 2 .

Grăsimi saturate

Grăsimile saturate se găsesc mai ales în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate. Aceste grăsimi tind să fie solide la temperatura camerei.

USDA recomandă să obțineți mai puțin de 10% din caloriile zilnice din grăsimi saturate. ActualcercetareSursă de încrederesugerează că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate este asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă.

Grăsimi mononesaturate

In conformitate cuAsociația Americană a InimiiSursă de încredere, grăsimile mononesaturate pot ajuta la reducerea colesterolului LDL („rău”) din sânge. Acest lucru vă poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Spre deosebire de grăsimile saturate, grăsimile mononesaturate sunt lichide la temperatura camerei. Alimentele care sunt o sursă bună de acest tip de grăsime includ:

  • uleiuri pe bază de plante
  • nuci (cum ar fi migdale, arahide, nuci și caju)
  •  untul de arahide și untul de migdale
  • avocado

Corpul tău nu poate produce grăsimi polinesaturate. de aceea trebuie să le obții din alimentele pe care le consumi. Aceste grăsimi sunt cunoscute și ca „grăsimi esențiale”.

Acizii grași omega-3 sunt un tip specific de grăsimi polinesaturate care vă pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, vă pot proteja împotriva ritmului cardiac neregulat și vă pot ajuta să vă scădeți tensiunea arterială, potrivit healthline.com.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel