Sari la conținut

Alexandru Rafila, despre noile boli care ar putea ajunge în România: „Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean, mii de persoane au părăsit Ucraina și au pășit granițele statelor vecine pentru siguranță. Acest lucru, însă, poate aduce anumite pericole la care nu ne-am fi gândit.

Migrarea este însoțită, adesea, de bolile persoanelor care se deplasează. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a  specificat faptul că bolile prevenibile prin vaccinare nu au dispărut și, în curând, este posibil să ne confruntăm cu astfel de boli.

Noile boli care ar putea ajunge în România

Întrebat dacă există pericolul apariției de noi boli pe teritoriul României, după ce mulți ucraineni au intrat în țară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că există o preocupare în acest sens și direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate să poată identifica acele cazuri care pot ridica suspiciuni de boli transmisibile.

Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola.

Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie.

Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”, a spus ministrul Rafila, într-o conferință de presă, potrivit Antena 3.

Potrivit lui Rafila, populația Ucrainei – în special populația pediatrică – are acoperire vaccinală inferioară țărilor din Uniunea Europeană și, implicit, din România.

România va acorda asistență medicală refugiaților

România nu are probleme în acordarea asistenţei medicale ucrainenilor care se află pe teritoriul ţării noastre, spune ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat azi că la nivel naţional sunt zilnic aproximativ 100 de solicitări la Ambulanţă care privesc persoane refugiate din Ucraina, 75 fiind în prezent internate în spitale.

Unităţile medicale cumulează circa 3.300 de locuri destinate îngrijirii răniţilor şi a celor care au nevoie de intervenţii chirurgicale, a adăugat ministrul Alexandru Rafila. El a prezentat şi modul în care refugiaţii sunt înscrişi în registrele oficiale pentru a beneficia de toate serviciile care le sunt necesare.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus la punct un sistem de identificare și de alocare a unui cod unic, bazat pe datele pașaportale – data și locul nașterii al fiecărei persoane. Un cod unic care va fi folosit pentru evidențierea serviciilor medicale care sunt efectuate pentru aceste persoane, încât ele să beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv la accesul în programele de sănătate, ca și pacienții din România”, a spus Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel