Din cuprinsul articolului
Având în vedere contextul economic și social, tot mai mulți români se gândesc la o posibilă criză alimentară. Această teamă ar putea duce la achiziționarea alimentelor în exces, ceea ce ar putea avea consecințe nebănuite.
Momentan, autoritățile susțin că România nu se confruntă cu riscul apariției unei crize alimentare. De fapt, experții ne asigură că producția internă este suficientă pentru a ne acoperi nevoile.
Ne vom confrunta cu o criză alimentară?
În România nu există riscul apariţiei unei crize alimentare, deoarece producem suficient pentru a ne acoperi consumul intern, inclusiv în privinţa uleiului de floarea soarelui, afirmă ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit RRA.
Asigurările vin după noi discuţii cu reprezentanţii lanţurilor de producţie, procesare şi comercializare, dar şi în contextul în care ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui, fiind şi cel mai mare exportator de seminţe la nivel comunitar, în ultimii cinci ani.
„Producem alimente și produse agroalimentare suficiente, astfel încât să fim independenți din punct de vedere alimentar. România, în momentul de față, nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariție a unor dezechilibre majore, pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populației în țara noastră”, dezvăluie ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Alina Gheorghiţă, care-i reprezintă pe producătorii agricoli, a precizat că producţia vegetală este peste nevoia ţării noastre.
„Producem, ca şi sector vegetal, cu mult peste nevoia noastră. Acesta ar trebui să fie un element care să ne crească, să spunem așa, confortul psihic că nu vom rămâne fără ulei, dincolo de lunile în care astăzi avem stocuri pentru a fi procesate, până la recolta nouă”, dezvăluie Alina Gheorghiță.
Achiziționarea de alimente în exces poate avea consecințe
George Bădescu, din partea Asociației Marilor Rețele Comerciale, a atras atenția că modul chibzuit de a cumpăra elimină riscul ca alimentele să expire acasă.
„Să avem întotdeauna în vedere acest acces echilibrat al tuturor consumatorilor, tuturor cetățenilor la alimente, dar și pentru a evita situații de risipă alimentară. Cu toții cred că avem regrete când ajungem în situația în care ar trebui, practic, să renunțăm la anumite alimente, pentru că pur și simplu au expirat sau nu mai sunt conforme”, explică George Bădescu.
De asemenea, autoritățile susțin că informarea este esențială în acest context, solicitând cetățenilor să se informeze numai din surse oficiale pentru a evita neclaritățile.