Din cuprinsul articolului
Adevărul despre iodura de potasiu. Ce riscuri au comprimatele cu iod? Mihaela Bilic: În cazul unui atac nuclear iodul nu oferă protecție.
Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care sunt efectele iodului și care sunt riscurile pe care le poate avea asupra sănătății.
„Un atac nuclear înseamnă radiații. În aer se eliberează molecule de iod radioactiv care pot intra în corp fie pe care respiratorie, fie prin ingestia unor lichide și alimente contaminate. Glanda tiroida, situată la nivelul gâtului, este capabilă să stocheze iod fără limite.
Dacă această glandă endocrină fixează iodul radioactiv, crește riscul de cancer de tiroidă. Ca să protejăm tiroida de iradiere se recomandă să luăm iod stabil, disponibil sub formă de comprimate de iodură de potasiu”, a punctat Bilic.
Adevărul despre iodura de potasiu. Mihaela Bilic: Este inutil să luăm iod preventiv
În caz de accident nuclear este recomandat să luăm din farmacii iodură de potasiu sub formă de comprimate. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există?
„Cum funcționează iodul? Tiroida va fi saturată cu iod din pilule, deci evităm absorția iodului radioactiv. Doza folosită este de 1000 de ori mai mare decât doza zilnică necesară organismului.
În cazul unui accident nuclear, pe lângă iod există multe alte particule radioactive care pot fi eliberate. Comprimatele cu iod neutralizează doar iodul radioactiv și nu oferă protecție împotriva celorlalte substanțe nocive. Nu trebuie să recurgem la pilulele cu iod decât la recomandarea autorităților, durata lor de acțiune este de aproximativ 24 ore, cu un efect optim în primele 2 ore.
Eficacitatea este maximă dacă luăm pilulele cu 2 ore înainte de expunerea la iodul radioactiv. Este inutil să luăm iod preventiv, iar protecția scade la jumătate dacă luăm iod la mai mult de 6 ore după iradiere. Particulele radioactive plutesc în aer timp de câteva ore după o explozie, motiv pentru care izolarea în adăposturi subterane este cea mai bună soluție de supraviețuire în caz de accident nuclear.
Pe cat de periculos e iodul radioactiv, pe atât de important este iodul stabil. Acest mineral natural este esențial pentru sănătate, intră în compoziția hormonilor tiroidieni și acționează asupra întregului metabolism. Fără un aport optim de iod sistemul circulator respirator și endocrin nu pot funcționa. Avem nevoie zilnic de 150 micrograme de iod care provin din alimentație (creveți, fructe de mare), dar și din aerul pe care-l respiram (mai ales la malul mărilor și oceanelor). În cazul unui aport prea mare de iod, excesul este eliminat prin urină.
Ce riscuri au comprimatele cu iod? Determina efecte secundare precum gust metalic, greață, vomă, diaree, dureri de stomac, erupții cutanate
Pot determina efecte secundare precum gust metalic, greață, vomă, diaree, dureri de stomac, erupții cutanate. În cazuri rare apar semne de hipertiroidie cu agitație, palpitații, transpirații,anxietate și insomnie. Efectele secundare sunt în general tranzitorii și fără gravitate, ele dispar spontan odată ce iodul în exces a fost eliminat din organism.
În condiții obișnuite se distribuie comprimate cu iod doar celor care locuiesc pe o rază de 20 km în jurul centralelor nucleare. În cazul unui atac nuclear iodul nu oferă protecție, unda de șoc și căldura produse de explozie au efect letal. Adăposturile subterane sunt singurele care previn iradierea. Să sperăm că nu va fi nevoie de așa ceva”, a explicat nutriționistul.