Din cuprinsul articolului
România va trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 03.00 devenind ora 04.00. Medicii spun că oameni au nevoie de timp pentru a se adapta la ora de vară.
Cum ne afectează ora de vară?
Pentru cei care sufera de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase, noteaza Mediafax.
„Cei mai multi dintre noi isi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. Dupa cateva zile se vor obisnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.
Cei cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, afectați direct
„Totusi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetari sugereaza ca (n.r. ei) dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.
Risc de suicid?
Un studiu realizat de cercetătorii australieni a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului. O alta cercetare realizata in 2008, in Suedia, a relevat ca numarul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente in primele trei zile lucratoare dupa schimbarea orei.
Studiile au demonstrat ca pe perioada de vara sunt mai putine infractiuni si accidente rutiere, iar oamenii consuma mai putina energie electrica. De asemenea, tarile cu mai multe ore de lumina naturala au locuitori mai fericiti.
Eva Cristescu, medic de familie, spune că „oboseală care se instalează, mai accentuată decât în mod obişnuit”.
„E o oboseală care se instalează, mai accentuată decât în mod obişnuit. Sigur, trebuie să ţinem cont acum şi de faptul că suntem ieşiți de abia din iarnă şi că astenia de primăvară are şi ea un rol la acomodarea asta nu? Dar, pe de altă parte, poate să apară o uşoară stare de depresie, lipsă de pofta de mâncare. Minore, desigur.”