Deşi par comozi, şlapii cunoscuţi şi ca flip-flops, sunt la fel de periculoşi pentru picioarele noastre ca şi tocurile. Pe lângă faptul că pot provoca dureri la nivelul articulaţiilor, şlapii pot chiar să deformeze mersul.
Pentru că picioarele sunt ţinute în încălţări doar de o mică bretea, degetele încearcă la fiecare pas să apuce talpa şlapilor pentru a reda o oarecare stabilitate. Cu timpul, această acţiune de prindere a tălpii duce la suprasolicitarea muşchilor, lucru care poate declanşa tendinita (inflamarea tendonului care leagă muşchiul de os). De asemenea, utilizarea zilnică, pentru o perioadă lungă de timp, a şlapilor favorizează deformarea degetelor (mai exact este vorba despre aşa-numitele „deget în ciocan” ce se formează din cauza necesităţii de a prinde talpa cu degetele) şi apariţia sau înrăutăţirea monturilor de pe ele.
Atunci când purtăm prea des şlapi favorizăm şi apariţia stresului asupra oaselor. Punând presiune în mod repetat asupra oaselor putem risca să suferim fisuri chiar şi în lipsa unui şoc sa a unei lovituri.
Din cauză că în şlapi picioarele noastre au o altă poziţie decât în mod normal, ne schimbăm întregul stil de mers. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Auburn au realizat un studiu în care au confirmat că atunci când purtăm şlapi facem paşi mai mici, iar călcâiele noastre lovesc pământul cu o forţă, lucru care poate cauza dureri ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui.
În şlapi, picioarele se mişcă în fiecare moment şi se freacă de talpă. Aceste frecări constante pot determina apariţia unei senzaţii de arsură în tală sau a bătăturilor sau a băşicilor.
Când purtăm şlapi, suprasolictităm o bandă subţire de ţesut numită fasciei plantară care se întinde pe distanţa dintre călcâi şi boltă. În pisa unui pantof care să susţină piciorul, fasceita plantară se inflamează ducând la fasceită plantară şi determinând apariţia durerii.
Călcâiul este şi el afectat de fasceită plantară. De fapt, unul dintre cele mai cunoscute simptome ale fasceitei plantare este o durere ascuţită şi supărătoare în călcâi.
În plus, un studiu din 2009 realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Miami a scos la iveală că o pereche de şlapi găzduieşte mai bine de 18.000 de bacterii, printre care şi Streptococul auriu.
“Când mergi prin oraș în ceva asemănător cu șlapii, de exemplu, îți expui picioarele la numeroase bacterii care se găsesc pe străzi inclusiv norovirusuri, stafilococul auriu, streptococi, E.coli, microbi rezistenți la mediamente precum Pseudomonas, pneumonia Klebsiella și MRSA. Căldura verii funcționează ca un incubator”, explică doctor Tierno.
Dacă aveți tăieturi sau bășici pe picioare, aveți de fapt calea deschisă pentru ca virușii și bacteriile să intre în organismul dumneavoastră. Chiar și fără răni, în momentul în care puneți mâna pe sandalele sau papucii murdari, riscați să vă infectați. 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin contact, mâinile murdare atingând apoi nasul, ochii sau gura.
Pentru a avea grijă de picioarele noastre, trebuie să purtăm cu moderaţie şlapii. Specialistul Jackie Sutera recomandă să purtăm şlapii doar atunci când mergem la piscină şi să nu facem din ei o încălţăminte de zi cu zi.