Sari la conținut

Cele mai frecvente mituri despre POST, demontate. Un medic spune de ce ne îngrășăm

Cele mai frecvente mituri despre POST, demontate. Un medic spune de ce ne îngrășăm

Postul aduce beneficii pentru sănătate, purifică trupul și sufletul, însă trebuie avută grijă cu unele alimente. De exemplu, proteinele de origine animală. Nutriționiștii au identificat mai multe atenționări asupra cărora cei ce țin post trebuie să aibă grijă pentru că îngrașă.

Postul este binevenit, fiind un bun prilej pentru detoxifiere, spun specialiștii. Însă, cu precădere în așteptarea Sărbătorilor, mulți dintre noi renunțăm la produsele de origine animală pentru a-și curăța trupul și sufletul. Nutriționiștii atrag însă atenția că există mai multe atenționări de care trebuie ținut cont în acestă perioadă.

Postul poate duce la multiple deficiențe nutriționale

„Postul poate duce la multiple deficiențe nutriționale și atunci va fi important pentru că, să zicem, carbohidrați de origine vegetală găsim, legume, fructe găsim, pâine și biscuiți găsim. Dacă e să ne referim la grăsimi, excludem grăsimile de origine animală precum untul, smântâna, iaurturile, însă găsim grăsimi de origine vegetală precum uleiul de măsline, nuci, alume, migdale.

Dar ce ne facem cu proteinele? Pentru că proteinele de origine vegetală nu sunt proteine complete de cele mai multe ori, cu mici excepții, și atunci va fi foarte important cum le combinăm și cum le aducem în așa fel încât să avem toți amino-acizii esențiali”, a declarat dr. Anca Hancu, medic nutriționist, în direct la „Neatza cu Răzvan și Dani”.

Putem  trecem brusc la post?

„Ar fi mai bine să fie ceva treptat. Corpului nostru nu-i plac niciodată schimbările bruște.

Putem începe cu acele proteine vegetale și chiar vă dau niște exemple de meniu, pentru că e important să încercăm să înlocuim cu variante sănătoase. Soia, semințele de cânepă, chia, quinoa sunt acele proteine vegetale complete care conțin toți amino-acizii esențiali și pe care trebuie să-i aducem din afara organismului, pentru că nu-i poate sintetiza corpul nostru.

Dar, mai avem și alimente mai prietenoase pe care noi le cunoaștem: fasolea, lintea, mazărea, pe care le putem pregăti și sunt în bucătăria tradițional românească. Mai avem un orez combinat cu ciuperci, mai avem un humus. Cei care țin post cam știu combinațiile acestea”, a mai spus medicul.

De ce ne îngrășăm în post? Nu mănânci suficiente proteine

„Pentru că oamenii nu-și aduc în cantitate sufiecientă proteine, pentru că este foarte greu să le iei din toate aceste surse vegetale, este mult mai greu decât să mănânci o felie de carne, să mănânci o brânză, să faci o omletă și atunci, aportul insufiecient de proteine dă această stare de oboseală.

Pentru cei care nu știu să țină post, dau au această dorință, pot încerca să țină de două ori pe săptămână, nu tot postul.

Cei care vor să slăbească în post s-ar putea să se îngrașe, pentru că mănâncă cartofi pai, pâine cu gem, pentru că simt această lipsă de energie și mănâncă mai multe dulciuri.

Aici este un mare secret! Încercați să fiți atenți, încercați să vă aduceți proteina vegetală în cantitate suficientă, faceți combinațiile potrivite și nu mâncați dulciuri în exces”, a completat ea.

Meniu pentru o zi de post

– Fulgi de hrișcă / fulgi de ovăz cu o băutură de migdale sau cocos în loc de lapte. Dacă simțim nevoia de mai multă energie, punem niște stafide sau smochine

– La gustare poate fi o banană

– La masa de prânz: un orez cu ciuperci, gătit cu condimente și o supă cremă de dovlecel

– La gustare mai merge un fruct

– La masa de seară poate veni o salată de spanac cu boabe de năut și lămâie și, eventual, o bucată de tofu.

Mituri despre post, demontate. Adevărat sau Fals

1. Proteinele vegetale sunt incomplete sau parțial complete

Adevărat! Majoritatea nu conțin toți cei 9 amino-acizi esențiali, cu excepția soia, cânepă, quinoa și semințele de chiar care conțin toți amino-acizii esențiali.

2. Trebuie să mâncăm mai mult ca să compensăm lipsa proteinei animale.

Fals! Nu mai mult, trebuie să mâncăm corect, să ne aducem același procent de proteine, de data aceasta doar din surse vegetale. Este mult mai greu pentru cei care nu sunt pregătiți pentru acest stil de alimentație.

3. Ne putem îngrășa chiar dacă mâncă preparate de post.

Adevărat! Sigur că da… cartofii pai, dulciuri de post ne pot duce multe calorii în post. Noi trebuie în perioada postului să rămânem la cantitatea de calorii potrivite pentru corpul nostru, nu mai mult.

4. E mai scump să mănânci de post

Adevărat! Posibil…

5. Legumele verzi nu țin de foame

Adevărat! Singure nu prea țin de foame, dar mai punem o proteină lângă și atunci vor ține de foame.

6. Pierdem masă musculară în timpul postului.

Adevărat! Dacă nu ținem postul corect și nu ne aducem cantitatea necesară de proteine, da!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel