Scopul GLOBAL al cercetării cancerului este de a reduce numărul de oameni care mor din cauza acestei boli mortale în fiecare an. Identificarea factorilor de risc care contribuie la riscul de cancer este esențială pentru acest efort. Un studiu recent publicat în European Journal of Cancer Prevention a constatat o asociere semnificativă între un supliment de vitamine popular și un risc crescut de cancer pulmonar.
Găsirea modalităților de a opri celulele canceroase să încolțească și, ulterior, să se răspândească este un obiectiv principal al cercetării în curs. Acest efort a adus câteva perspective interesante în ultimul timp. Un studiu revelator, publicat în Jurnalul European de Prevenire a Cancerului anul trecut, a evidențiat o asociere puternică între aportul de vitamina B12 și riscul de cancer pulmonar.
Vitamina B12 îndeplinește multe roluri importante în organism, cum ar fi sprijinirea dezvoltării și funcției sistemului nervos central.
Vitamina se găsește în carne, pește, ouă, produse lactate, extract de drojdie (cum ar fi Marmite) și alimente special fortificate.
Unele persoane ar putea avea nevoie să suplimenteze cu B12 dacă devin deficitare, dar suplimentarea poate prezenta riscuri, deoarece puteți lua prea mult.
Studiul recent a constatat o asociere semnificativă între riscul de cancer pulmonar și niveluri mai ridicate de B12.
Cercetătorii din studiu au remarcat că „studiile epidemiologice anterioare au raportat asocieri între aportul alimentar de vitamina B12 și riscul de cancer pulmonar, mai multe studii sunt justificate pentru a clarifica această asociere în diferite populații”.
Pentru a acoperi acest decalaj, cercetătorii au examinat asocierea dintre aportul alimentar de B12 și riscul de cancer pulmonar în Studiul de sănătate chinez din Singapore.
Acesta este un studiu de cohortă prospectiv în curs de desfășurare pe 63.257 de bărbați și femei chineze din Singapore, cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani la înscriere în perioada 1993-1998.
Participanții la studiu au fost urmăriți pentru incidența cancerului pulmonar timp de până la 25 de ani.
Aportul alimentar de vitamina B12 a fost derivat dintr-un chestionar validat privind frecvența alimentelor.
Analiza a ajustat, de asemenea, mai mulți factori potențiali de confuzie care ar putea influența asocierea dintre cancerul pulmonar și aportul alimentar de vitamina B12.
Ce au aflat cercetătorii?
După o perioadă medie de urmărire de 17,64 ani, 2.001 de participanți la studiu au dezvoltat cancer pulmonar.
Nivelurile ridicate de aport de vitamina B12 au fost asociate cu un risc „semnificativ” crescut de cancer pulmonar.
„Această asociere pozitivă a fost mai evidentă la bărbați decât la femei, la pacienții cu adenocarcinom [un tip de cancer la nivelul glandelor] sau la participanții cu o urmărire egală sau mai mică de doi ani decât la cei cu o durată mai lungă de urmărire.” au scris cercetătorii.
Cel mai recent studiu urmează o serie de studii care leagă suplimentarea cu B12 de riscul de cancer.
Un studiu din 2009 publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că suplimentarea cu acid folic și B12 a fost asociată cu un risc crescut de cancer cu 21%.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele din două studii care au inclus aproape 7.000 de pacienți cu probleme de inimă tratați cu suplimente de vitamina B sau placebo pentru o medie de trei ani și jumătate între 1998 și 2005.
Alte studii nu au identificat o asociere între suplimentarea cu B12 și riscul de cancer.
Un studiu din 2016, intitulat „Efectul suplimentării cu vitamina B asupra incidenței cancerului, a decesului cauzat de cancer și a mortalității totale”, a concluzionat că suplimentarea cu vitamina B nu are un efect asupra incidenței cancerului, a decesului cauzat de cancer sau a mortalității totale.
De asemenea, a constatat că suplimentarea cu B este asociată cu un risc mai scăzut de melanom al pielii, dar nu are niciun efect asupra altor tipuri de cancer.
Simptome generale de cancer
Semnele generale includ:
- Durere sau durere inexplicabilă
- Transpirații nocturne foarte puternice
- Nod neobișnuit sau umflare în anumite zone ale corpului
- Oboseală
- Dificultate la inghitire
- Schimbări în scaun sau urină
„Nu uitați, oricine poate dezvolta cancer, dar este mai frecvent pe măsură ce îmbătrânim”, subliniează cei de la Cancer Research UK.