Din cuprinsul articolului
Anxietatea poate fi declanșată de mai mulți factori, având la bază o sursă psihologică negativă. Grijile zilnice, problemele care par să nu aibă rezolvare și epuizarea sunt elemente importante care duc la anxietate.
Anxietatea reprezintă, în fapt, un sentiment se neliniște, panică, îngrijorare, care nu te lasă să duci o viață normală și fericită. Aceasta se manifestă tot mai mult din cauza programului haotic și grijilor de zi cu zi.
Deși terapia practicată împreună cu un specialist este cea mai bună soluție pentru a scăpa de anxietate, se pare că anumite alimente au un efect benefic, ajutând la ameliorarea simptomelor specifice.
Acestea au efecte calmante și, astfel, sunt o bună opțiune pentru a lupta împotriva anxietății.
Anxietatea poate provoca atacuri de panică repetate, caz în care sunt recomandate aceste alimente pentru a diminua riscul acestora.
Dieta pentru reducerea atacurilor de panică
Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie la Antena 3 care sunt alimentele benefice împotriva atacurilor de panică și împotriva anxietății.
„Atacurile de panica afecteaza direct sistemul nervos si de aceea sunt indicate alimentele bogate in vitamine B, deoarece au un efect linistitor asupra acestui sistem. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o influenta deosebita o au cobalamina, niacina si tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declansarii atacului de panica.
Practic trebuie urmata o dieta echilibrata punandu-se accent pe alimentele care contin complexul de vitamine B:
- Alimentele din carne, peste, oua si branza ar trebui sa reprezinte 20% din dieta zilnica;
- 30% din dieta zilnica va fi formata din legume (broccoli, sparanghel, varza alba si rosie) si fructe (mere, banane, portocale, catina);
- Baza alimentatiei zilnice trebuie sa fie reprezentata in proportie de 50 % de carbohidratii complecsi (cereale integrale, germeni de grau, orez brun).
Ca alimente de preferat in aceasta perioada stresanta:
- Nucile
- Pestele gras
- Iaurtul
- Ciocolata neagra (max 30 g\zi)
- Ouale
- Iaurtul
- Turmericul
- Ceaiurile de lavanda, tei, valeriana.
In timp ce alimentele mai sus mentionate sunt bogate in acizi grasi, omega 3 si flavonoizi, care reduc semnificativ incidenta atacului de panica, exista cateva substante, care agraveaza si favorizeaza anxietatea, precum alcoolul, cofeina și zahărul rafinat”, dezvăluie Lygia Alexandrescu, nutriționist.