Din cuprinsul articolului
Este greu de acceptat că o boală precum Alzheimer ne poate lua una dintre cele mai frumoase lucruri: amintirile. Și deși este o tulburare progresivă, depistarea precoce ar putea face o mare diferență, dar poate fi descoperită înainte de apariția simptomelor? Răspunsul ar putea fi în ochii noștri.
Un studiu recent publicat de revista științifică JAMA Ophthalmology a constatat că în timpul vârstei mijlocii a unei persoane este posibil să se detecteze caracteristici ale simțului văzului care pot fi indicatori ai bolii Alzheimer.
Care sunt? La analiza a 865 de participanți (50,2% bărbați și 49,8% femei) s-a detectat că retina se subția. Cu alte cuvinte, „fibra nervoasă a retinei și stratul de celule ganglionare sunt biomarkeri ai acestei boli”.
Totuși, nu este totul…
Potrivit unui studiu publicat în revista Ophthalmology Retina, pierderea vaselor de sânge din retină ar putea fi un semn al acestei boli. Motivul constă în originea celulelor care alcătuiesc retina, care sunt aceleași care sunt generate în embrion. Adică, ochii sunt fereastra, nu a sufletului, ci a creierului.
Cum ați ajuns la această concluzie?
Studiul a analizat și comparat retina a 200 de persoane sănătoase cu deficiențe cognitive și Alzheimer. Pentru aceasta, fiecare individ a fost supus unei tomografii de coerență optică, tehnologie care utilizează unde luminoase din diferite surse, care permit să se vadă diferitele straturi ale retinei și fluxurile sanguine.
Ceea ce s-a descoperit în analiză a fost că în creierul sănătos, vasele de sânge formează o rețea densă în retină. Cu toate acestea, în creierele afectate, această rețea este mai mică sau rară. Această alterare a vaselor de sânge poate dezvălui ce se întâmplă în cap, poate înainte de apariția primelor simptome ale bolii Alzheimer.
Ce este Alzheimer?
Potrivit institutului Mayo Clinic, este o afecțiune care face ca celulele creierului să se consume (degenereze) și să moară. Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, o scădere a gândirii, a abilităților comportamentale și sociale.
Deși această metodă de diagnosticare nu este încă în funcțiune, este o speranță în depistarea precoce a bolii Alzheimer, ceva care ar putea schimba viețile multor oameni.