Din cuprinsul articolului
Alimentația este un element esențial pentru organismul nostru. Alături de odihnă și exerciții fizice potrivite, alimentația ne ajută să fim puternici și sănătoși.
Dieta este responsabilă pentru aportul nutrienților necesari în organism. Aceasta determină modul în care organismul funcționează, inclusiv sistemul imunitar.
Sistemul imunitar depinde în mod direct de alimentație. Fără un sistem imunitar puternic suntem vulnerabili în fața agenților patogeni și bolilor.
Din fericire, există o serie de sfaturi și recomandări pe care le putem urma pentru a adopta un stil de viață mai sănătos, care să susțină nevoile reale ale organismului nostru.
10 reguli esențiale de alimentație
Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare 10 reguli importante de alimentație pe care trebuie să le implementăm pentru a avea un organism sănătos.
„10 sfaturi pentru o alimentație de 10!
1. Alegeți alimente bogate în proteine la fiecare masă. Nu uitați că există și proteine vegetale.
2. Consumați cât mai des pește, 2 porții de pește gras/săptămână (200g) asigură necesarul de Omega 3 și nu ne expune riscului de intoxicație cu metale grele.
3. Este recomandat ca legumele să reprezinte cea mai importantă componentă a alimentației zilnice (400-600 g).
4. Completați mesele cu cereale, cel puțin jumătate dintre acestea să fie integrale.
5. Fructele vor completa aportul de fibre din legume și cereale, aportul de micronutrienți și de polifenoli, 2-3 porții de fructe/zi (200-300g) în funcție de necesarul energetic al fiecăruia.
6. Apa și ceaiurile asigură hidratarea organismului și ar fi bine să înlocuiască în totalitate băuturile răcoritoare îndulcite.
7. Gătiți alimentele cât mai simplu, consumați legume/fructe în stare crudă, nu prăjiți și nu consumați alimente ultraprocesate!
8. Alegeți alimente din mai multe surse pentru a evita expunerea la contaminanți în cazul în care anumite alimente ar fi contaminate!
9. Aveți grijă la echilibru! Creșterea în greutate poate însemna aport energetic crescut/activitate fizică redusă.Nu reduceți aportul alimentar sub o anumită limită pentru a reduce greutatea! Alegeți mișcarea, altfel puteți avea de suportat consecințele deficitului de micronutrienți.
10. Nu uitați că orarul meselor este foarte important, o singură masă pe zi consumată seara are efect negativ asupra greutății și sănătății!”, recomandă nutriționistul.