Din cuprinsul articolului
Mușețelul este una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume datorită vechimii sale și proprietăților sale medicinale.
Originea acestei plante este în Europa de Vest, dar s-a răspândit în diferite părți ale lumii până a devenit populară. Printre cele mai frecvente utilizări ale sale în scopuri de „vindecare” sunt digestia, stresul și anxietatea.
Pe de altă parte, potrivit expertului nutriționist Tatiana Zanin, ceaiul din această plantă se caracterizează prin proprietăți antibacteriene, antispastice, cicatrizante, antiinflamatoare și calmante.
7 beneficii ale consumului de ceai de musetel
Este un analgezic natural
Mușețelul acționează ca un agent natural de calmare datorită conținutului său ridicat de flavonoide și terpenoide, care ajută la relaxarea mușchilor, provocând o ușoară senzație de calm care ajută și la reducerea anxietății și a stresului. În situații de stres, bea o ceașcă din acest ceai. Este eficient și te ajută să adormi mai bine, așa că se recomandă să bei infuzia cu ceva timp înainte de culcare.
Activează sistemul imunitar
Mușețelul, datorită efectului său „sedativ”, ajută la menținerea corpului calm și fără stres. Acest lucru este esențial deoarece stresul provoacă eliberarea în sânge a unui hormon numit cortizol, care scade eficacitatea sistemului imunitar.
Nivelurile ridicate de cortizol din organism și prezente continuu vor face ca starea de sănătate a unei persoane să înceapă să se deterioreze. Din acest motiv, și conform Alkanature, pentru persoanele care suferă în mod recurent de această problemă, se recomandă să bea această infuzie zilnic. Nu s-a demonstrat că consumul său continuu produce vreun disconfort în organism.
Calmeaza durerile de stomac si imbunatateste digestia
Datorită conținutului său ridicat de flavonoide, mușețelul funcționează ca o infuzie antiinflamatoare și antispastică care ajută la ameliorarea și prevenirea crampelor gastrointestinale, precum și a problemelor digestive. Este recomandat să bei ceaiul după mese, mai ales după prânz. Mușețelul previne, de asemenea, dezvoltarea ulcerului gastric.
Controlează efectele diabetului
Diabetul este una dintre cele mai de temut boli astăzi datorită efectelor sale secundare puternice. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Toyama, Japonia și publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, consumul zilnic a unei cani de ceai de mușețel ar putea ajuta persoanele care suferă de diabet de tip 2.
Acest lucru se datorează faptului că previne complicațiile acestei boli, cum ar fi pierderea vederii și afectarea nervilor și a rinichilor.
Rezultatele cercetării asigură că această practică ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, pe lângă blocarea activității unei enzime asociate cu dezvoltarea complicațiilor diabetului. La rândul său, cercetătorii cred că mușețelul inhibă producția de zahăr în ficat.
Datorita marilor sale beneficii, aceasta infuzie este recomandata de experti pentru a fi consumată zilnic, astfel incat aportul ei poate ajuta la ingrijirea organismului, prevenind imbolnavirile.