Din cuprinsul articolului
Autoritățile din România au publicat situații alarmante privind copiii aflați în plasament. Se pare că 40% din copiii declarați dispăruți, anul trecut provin din aceste centre.
De asemenea, abuzul asupra copiilor, în România, a ajuns la un nivel îngrijorător. Deși legea interzice orice formă de abuz, emoțional sau fizic, românii par să fie străini de această hotărâre.
Cu atât mai mult, mentalitatea dezvăluie că foarte mulți români consideră, în continuare, că nu fac ceva greșit. Din nefericire, unele forme de abuz sunt confundate cu „educația”.
40% dintre copiii dispăruți provin din centrele de plasament
40% dintre minorii înregistrați ca dispăruți în România, anul trecut, provin din centrele de plasament, a atras atenția vicepreședinta Senatului, liberala Alina Gorghiu, notează RRA.
Ea a prezentat cifre alarmante privind situațiile de abuz sexual sau emoțional asupra copiilor instituționalizați, după ce PSD a cerut amânarea înființării unei comisii de anchetă pentru investigarea acestor cazuri.
„În 2021 tabloul abuzurilor din centrele de plasament, în primele 9 luni, a sunat cam așa: 47 de abuzuri fizice, 13 cazuri de abuz sexual, cele deja evidențiate nu doar de presă, ci și prin dosare, alte 13 cazuri de abuz emoțional, 56 de cazuri de neglijență, 2 cazuri de exploatare sexuală, 131 de copii traumatizați și nu e de mirare că 40% din cazurile de minori dispăruți provin, ghiciți de unde, din aceste centre de protecție” a explicat Alina Gorghiu.
Printre cazurile recente de abuz sexual asupra copiilor instituționalizați, Alina Gorghiu le-a amintit pe cele de la Rupea și Hărman din județul Brașov, unde 2 minore au fost agresate chiar de îngrijitorii din centrele de plasament.