VACCINUL s-a dovedit un succes enorm în a opri valul de infecții cu COVID-19, iar cercetătorii speră că va reuși să pună capăt pandemiei. Dar, pe măsură ce Omicron își întărește prezența, cercetătorii avertizează că deficiența unei vitamine ar putea crește riscul de îmbolnăvire severă de 14 ori.
Vitamina D este un nutrient care este puternic recunoscut pentru rolul său în susținerea sistemului imunitar. Astfel, organismele de sănătate au încurajat pe scară largă suplimentarea cu vitamina D pentru a ajuta la stimularea apărării imune atunci când a început pandemia. Vitamina este cunoscută în special pentru rolul său în menținerea oaselor sănătoase, prin facilitarea absorbției intestinale a calciului. Potrivit noilor descoperiri, nivelurile scăzute ale nutrienților ar putea fi un factor determinant cheie al rezultatului cuiva după contractarea Covid.
Un nou studiu a confirmat sugestiile timpurii că o deficiență de vitamina D poate favoriza un rezultat mai slab al bolii coronavirus.
Descoperirile provin dintr-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și Centrul Medical Galilee (GMC).
Studiul a analizat nivelurile de vitamina D la 1.176 de pacienți internați la GMC cu un rezultat pozitiv al testului PCR.
Măsurătorile nivelului de vitamina D au fost disponibile pentru 253 de pacienți adulți cu Covid din aprilie 2020 până în februarie 2021.
Dintre aceștia, 52% aveau deficit de vitamina D, cu niveluri sub 20ng/mL.
Încă 14 la sută au avut niveluri insuficiente (20-30 ng/mL), 17 la sută au avut niveluri adecvate (30 până la 40 ng/mL) și 16 la sută au avut niveluri normale ridicate (mai mult de 40 ng/mL).
Descoperirile au fost atât de semnificative încât cercetătorii au spus că ar putea determina rezultatul pacienților doar pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D.
Potrivit studiului, pacienții cu deficiență de vitamina D au avut de 14 ori mai multe șanse de a avea un caz sever sau critic de Covid decât cei cu mai mult de 40 ng/mL.
Rezultatele, publicate în jurnalul revizuit de colegi PLOS One, confirmă teoriile anterioare conform cărora vitamina D poate oferi protecție împotriva virusului.
Doctorul Dror a declarat pentru Times of Israel: „Ne-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient sever atunci când aveți lipsă de vitamina D, comparativ cu atunci când nu aveți.
„Ceea ce vedem atunci când vitamina D ajută oamenii cu infecție cu Covid este rezultatul eficienței sale în întărirea sistemului imunitar pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator.
„Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru tulpinile anterioare.”