Din cuprinsul articolului
În timpul pandemiei, pacienții care suferă de cancer au avut de suferit din cauza presiunii care s-a acumulat asupra sistemului medical. Cu atât mai mult, aceștia aveau un risc mai mare de a dezvolta forme severe, care să le pună viața în pericol.
Foarte mulți pacienți bolnavi de cancer au întâmpinat probleme, încă de la începutul pandemiei. Aceștia s-au confruntat fie cu administrarea tratamentului și efectuarea analizelor uzuale, fie cu teama de a nu se infecta.
Vaccinul anti-COVID are, uneori, contraindicații, mai ales în cazul persoanelor care suferă de anumite boli. Este și cancerul o astfel de afecțiune?
Bolnavii de cancer se pot vaccina anti-COVID și este chiar recomandat!
Doctorul Mircea Dediu, șeful secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, a dezvăluie pentru DC News că vaccinul anti-COVID este chiar recomandat în cazul bolnavilor de cancer.
Pacientul cu cancer trebuie să se păzească (n.r. de SARS-CoV-2) așa cum o face oricine. Să poarte mască, să nu stea în aglomerație, să se spele pe mâini. Totul făcut cu rigoare.
Al doilea lucru, vaccinarea. Îi face mai rău? Nu. Nu are ce să-i facă mai rău, pentru că nu are nicio legătură boala sa și ce face vaccinul. Chiar niciuna! Temerea ar fi că răspunsul imun ar putea fi mai puțin bun față de cel de la o persoană sănătoasă. Deci trebuie făcut (n.r. vaccinul anti-COVID). Booster-ul s-a recomandat tocmai pentru astfel de pacienți. Protecția obținută este categorică în favoarea vaccinării.
Toată lumea trebuie să se vaccineze, dar pacienții oncologici trebuie să fie în frunte. Terapiile nu au nicio legătură. Terapiile nu trebuie oprite atunci când te vaccinezi. Se poate face și chimioterapie, și radioterapie și imunoterapie cu schema obișnuită de vaccinare”, a precizat Mircea Dediu.