Este mai probabil ca adulții gay și lesbiene să fi fost vaccinați împotriva COVID-19 decât adulții heterosexuali, au declarat joi oficialii federali americani.
Un nou studiu de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că 85,4% dintre homosexualii și lesbienele americani peste 18 ani au primit cel puțin o doză de vaccin în octombrie 2021.
Prin comparație, 76,3% dintre heterosexuali au raportat că au primit cel puțin o doză inițială până la aceeași dată.
În plus, adulții homosexuali și lesbiene au avut mai multe șanse să fie îngrijorați de COVID-19 și să creadă în siguranța și eficacitatea vaccinurilor.
„Știm că prevalența anumitor afecțiuni de sănătate asociate cu boli severe COVID-19, cum ar fi cancerul, fumatul și obezitatea, sunt mai mari în populațiile LGBT, iar accesul la îngrijirea sănătății continuă să fie o problemă pentru unele persoane din comunitatea LGBT. ”, a declarat pentru ABC News Dr. AD McNaghten, membru al echipei CDC de răspuns în situații de urgență la COVID-19 și autor corespondent al studiului. „Am vrut să vedem dacă acoperirea vaccinării în rândul persoanelor LGBT a fost aceeași cu cea a persoanelor non-LGBT”.
Pentru sondaj, cercetătorii CDC au colectat date din Modulul Național de Imunizare pentru adulți cu COVID-19, între 29 august 2021 și 30 octombrie 2021.
Datele au arătat, de asemenea, că adulții bisexuali și transsexuali au avut rate de vaccinare similare cu adulții heterosexuali, 72,6% dintre adulții bisexuali fiind complet vaccinați până la sfârșitul lunii octombrie, la fel ca 71,4% dintre adulții transgender.
Când vine vorba de rasă/etnie, bărbații albi gay și femeile albe lesbiene au avut rate mai mari de vaccinare la 94,1% și, respectiv, 88,5%, primind cel puțin o doză în comparație cu bărbații și femeile albe heterosexuale la 74,2% și, respectiv, 78,6%.
Bărbații gay hispanici au avut, de asemenea, rate mai mari de vaccinare împotriva COVID-19, de 82,9%, comparativ cu 72% dintre bărbații heterosexuali hispanici.
Cu toate acestea, femeile lesbiene de culoare și hispanice au avut rate mai scăzute de vaccinare la 57,9% și, respectiv, 72,6%, comparativ cu femeile heterosexuale de culoare și hispanice, la 75,6% și, respectiv, 80,5%.
McNaghten a spus că diferența dintre procentul de bărbați homosexuali albi cu cel puțin o doză de vaccin și femeile lesbiene de culoare cu cel puțin o doză este „alarmant”.
Sondajul a mai constatat că adulții homosexuali, lesbiene și bisexuali au mai multe șanse să creadă în siguranța și protecția vaccinurilor decât adulții heterosexuali.
Un total de 76,3% dintre adulții homosexuali și lesbiene au declarat că sunt „complet” sau „foarte” încrezători în siguranța vaccinurilor COVID, la fel ca 70,4% dintre adulții bisexuali. Comparativ, doar 63,9% dintre adulții heterosexuali au spus că au simțit același lucru.
În plus, 90,8% dintre adulții gay și lesbiene și 86,8% dintre adulții bisexuali au declarat că vaccinurile COVID sunt „foarte” sau „oarecum” importante pentru a se proteja, comparativ cu 80,4% dintre adulții heterosexuali.
Pe de altă parte, adulții transgender și nonbinari au fost încrezători în protecția vaccinului, dar nu în siguranță, 83,2% spunând că cred că vaccinurile sunt necesare pentru a proteja împotriva COVID, dar doar 62,8% spunând că cred că vaccinurile sunt sigure.
Cercetătorii au descoperit că 56,8% dintre adulții gay și lesbiene și 51,3% dintre adulții bisexuali erau „foarte” sau „moderat” îngrijorați de COVID, comparativ cu 48,1% dintre adulții heterosexuali.
Autorii notează că există limitări ale studiului, inclusiv faptul că participanții și-au auto-raportat statutul de vaccinare și pot selecta o categorie de orientare sexuală cu care nu s-au identificat, deoarece nu au văzut o opțiune care să li se potrivească.
Dar McNaghten spune că este vital să ne asigurăm că populația LGBT este vaccinată. Ea a adăugat că sunt necesare studii suplimentare pentru a afla de ce există diferențe în funcție de gen și rasă/etnie între bărbații și femeile gay și lesbiene.
„Cercetări suplimentare ar putea ajuta la determinarea dacă aceste diferențe sunt asociate cu probleme socioeconomice sau de acces la îngrijirea sănătății și dacă există factori care influențează adoptarea vaccinului sau ezitarea la vaccin în cadrul unor grupuri specifice”, a spus ea.
În studiu, autorii au spus că este important să se includă orientarea sexuală și identitatea de gen atunci când se colectează date privind starea de vaccinare pentru a ajuta la eliminarea disparităților.