Din cuprinsul articolului
Experții în sănătate susțin că testarea elevilor contribuie la limitarea răspândirii virusului, deși eficiența acestora este redusă, în comparație cu testele PCR.
Pentru o lungă perioadă de timp, testarea a fost blocată din cauza unor licitații. Acestea au împiedicat testarea COVID, o măsură care oferea siguranța copiilor și părinților din toată România încă de la începutul anului școlar.
Ce s-a întâmplat cu aceste teste? Vor beneficia elevii în continuare de testare gratuită, până la sfârșitul cursurilor?
Testarea în școli. Informații de ultimă oră
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de precizări referitoare la procesul de testare COVID în școli. Acesta a fost reluat în toate unitățile de învățămân din țară, cu î îmbunătățire semnificativă.
„În această dimineață Ministerul Educației a transmis către IGSU repartizarea pe județe, pe inspectorate școlare județene, pentru număr de 18,5 milioane de teste care se adaugă rezervei de test existente în școlile din România.
Deci exista teste. Mizăm pe responsabilitatea administrării acestor teste și pe corectitudinea raportării”, a explicat ministrul Edicației.
Cât de eficiente sunt testele pe bază de salivă?
„Am constatat o îmbunătățire clară a procesului de testare și de raportare a rezultatelor testelor, pentru că, în ultimele zile, din 5.000 de teste pozitive, teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar, din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR.
Deci, dacă vreţi să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste înseamnă deja că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este 66%.
2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de raportări și alte 1.000 infirmate. Asta arată pe de o parte că nivelul de înțelegere a importanței testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut” a mai spus Sorin Cîmpeanu, potrivit RRA.
Care este situația stocurilor, având în vedere că testarea a fost blocată pentru o perioadă de timp?
„Lucrurile s-au deblocat. A fost primit un prim lot de zece milioane de teste, la care s-au adăugat alte 2,6 milioane de teste, la care s-au adăugat alte 5,6 milioane de teste și tocmai ce v-am anunțat că am semnat repartiția pentru alte 18,5 milioane de teste.
Deci în acest fel este asigurat procesul de testare al elevilor, preșcolarilor și angajaților din învățământ pentru mai multe luni de acum încolo, pentru o perioadă care sperăm să coincidă cu perioada de finalizare a acestei crize sanitare. Există teste. Important e să le folosim responsabil”, a adăugat ministrul Educației.