Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă bei un pahar cu vin în fiecare zi. Studiul care spulberă tot ce știai până acum!

Există o credință populară în România că un pahar de vin zilnic are efecte benefice asupra inimii noastre. Totuși, și oricât de bună ar fi calitatea unor produse naționale în alte aspecte, acest lucru nu este adevărat, așa cum a subliniat deja știința de mai multe ori.

Dezinformare și concepții greșite

Federația Mondială a Inimii a insistat recent asupra acestui lucru, amintind că nu există dovezi științifice care să susțină că consumul de alcool în cantități mici este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Mai degrabă, datele pe care le avem indică în direcția opusă.

Prevalența bolilor cardiovasculare aproape s-a dublat în ultimele decenii, iar consumul de alcool a jucat un rol major în acest sens. În acest sens, ei subliniază că percepția socială că alcoolul este necesar pentru a duce o viață socială adecvată și noțiunea că în anumite forme (de exemplu, un pahar de vin roșu pe zi) este benefic pentru sănătate au distras atenția de la realitate.

Organizația ajunge chiar până la a spune că în spatele unora dintre aceste declarații ar putea exista „o încercare a industriei alcoolului de a dezinforma publicul despre pericolul produselor sale”.

de ce am colesterolul mare

Nu există o cantitate sigură de alcool

Aceste afirmații sunt susținute de un raport publicat recent în The Lancet care concluzionează că nu există un nivel sigur de consum de alcool. Așa se explică atribuirea la nivel mondial, în 2019, a aproape două milioane și jumătate de decese acestei clase de băuturi.

Dovezile au arătat până și cele mai mici cantități de alcool cresc riscul de boli cardiovasculare; de asemenea, rețineți că studiile care ajung la o concluzie diferită sunt adesea observaționale. Pe de altă parte, consumul de alcool a fost legat și de boli precum cancerul, bolile digestive, rănile intenționate și neintenționate și chiar cu anumite boli infecțioase.

Ei recomandă luarea de măsuri din partea instituțiilor, care ar putea include restricții privind disponibilitatea alcoolului, sancțiuni și măsuri împotriva alcoolului pe drum, facilitarea tratamentului împotriva alcoolismului, uniformizarea vârstei minime pentru consumul de alcool și impunerea de alerte privind etichetarea produselor alcoolice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel