Sari la conținut

Suferi de aceste boli? Rămâi fără permis! Modificări majore în Codul Rutier

masina
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Boli care te lasă fără permis. Începând cu 1 ianuarie, noul Cod Rutier le interzice șoferilor care suferă de diferite boli, între care diabet, afecțiuni cardio-vasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist.

Orice medic care constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să trimită pacietul la un centru de testare acreditat. Șoferii declarați incompatili trebuie să predea permisul în trei zile.

Somnolența, principala cauză de accidente

Potrivit legii, conducătorii auto care au, de exemplu, epilepsie pot să se urce la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în această perioadă. Doar cu aviz medical pot conduce și acei șoferi care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau care suferă de apnee în somn.

 „Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial,” a declarat, pentru stirileprotv, Cristian Cojocaru, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.

Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacinetul se prezintă în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Pacienții cu insuficiență cardiacă nu au dreptul să conducă

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru șofat, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore, dar și către medicul de familie. Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de indentificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.

Codul rutier mai spune că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Excepții fac doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți. Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel