Din cuprinsul articolului
Pateul de ficat din organe de porc este unul dintre cele mai consumate produse de către români. Acest aliment ar trebui să aibă a ingredient principal ficatul de porc, însă eticheta arată altceva. Conține doar 15% ficat de porc, restul….aditivi alimentari.
Pateul de ficat, bomba cu ceas din alimente!
Acest lucru a fost scos la iveală în urma unui studiu realizat de InfoCons pe baza etichetelor produselor de tip pate ce se regăsesc pe rafturile magazinelor din România.
În urma analizării a 40 de produse, s-a descoperit că ficatul de porc se găsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47%. Deși ficatul de porc ar trebui să fie ingredientul principal, s-a descoperit că ingredientul a fost înlocuit cu altul.
Pateul de ficat, bomba cu ceas
Așadar, 45% dintre produsele analizate au ca ingredient principal apa, 37,5% au ca ingredient principal ficatul de porc, 12,5% au ca ingredient principal slănina, iar 5% au ca ingredient principal alt tip de carne.
Ce ingrediente mai conține pateul de ficat?
Pe lângă aceste ingrediente, InfoCons a descoperit că produsele analizate au mai conținut:
- proteină animală din sau de porc – 25%
- slănină – 77,5%
- șorici – 37,5%
- proteină animală din porc, șorici și slănină – 15%
Pateul, plin de aditivi alimentari
InfoCons a scos la iveală că 72,5% dintre produsele analizate conțin E-uri (aditivi alimentari), precizând, de asemenea, că numericul de aditivi alimentari variază între 0 și 6.
Pateul de ficat, bomba cu ceas din alimente! Este plin de aditivi alimentari
5% din produse au în compoziție 6 E-uri
7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
27,5% din produse nu au în compoziție E-uri
În produsele analizate s-a descoperit nitrit de sodiu – E250 (96,55%), carmina – E120 (31,03%), caragenan – E407 (13,79%) și trifosfați de sodiu – E451 (13,79%).
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.