Sari la conținut

Ministrul Nicolăescu: Proiectul de lege privind pachetul de servicii de bază ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2014

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că proiectul de lege privind pachetul pentru servicii de bază ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

„Noi am vrea ca pachetul să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. Noi aşa ne-am propus, cel puţin aşa e în calendarul nostru. Să sperăm că putem să ducem la bun sfârşit acest proiect îngrozitor de greu, şi tehnic şi politic. La pachetul de bază am vrut astăzi să bifăm în primul rând principiile. Am zis să nu ne grăbim, să greşim, pentru că este foarte important să oferim tot ce este mai bun cetăţeanului român şi nu ce ni se pare nouă. Colegul meu domnul Adrian Pană (n.r.secretar de stat) îmi spune că ar putea să intre în dezbatere publică, undeva în luna septembrie şi atunci avem timp suficient să facem transparenţa decizională de circa o lună şi după aceea, încă trei luni de zile să-l aprobăm şi să ne realizăm toată logistica pentru implementare. Pentru că şi acest lucru presupune un efort de organizare ca să poţi să implementezi un asemenea pachet de la 1 ianuarie”, a explicat Nicolăescu după întâlnirea de lucru cu toţi factorii importanţi din sănătate – medici, pacienţi, sindicate – pe tema reformării sistemului de sănătate românesc.

El a spus că pachetul de bază trebuie asigurat oricărui cetăţean din România, indiferent de veniturile pe care le are, indiferent că plăteşte sau nu asigurări sociale de sănătate. „Pentru restul, pe măsură ce finalizăm pachetul de bază şi ştim precis cât consumă din bugetul de sănătate al României, vom putea să vedem dacă mai putem pune ceva suplimentar din asigurări sociale sau din bugetul de stat, de la caz la caz, sau dacă nu, asigurări private sau cine nu vrea asigurări private, contra-cost, dar e o altă etapă. Va trebui să facem un mix de finanţare dacă ştim cât este bugetul. În funcţie de cum va fi bugetul pachetului, o să vedem cum le aşezăm.În momentul de faţă avem trei pachete care sunt asigurate din fondul naţional de asigurări de sănătate. Marea majoritate beneficiază de aşa-zisul pachet complet, pachetul de bază. În afară de acesta, există un pachet, cel care oferă serviciile din programele naţionale de sănătate şi de asemenea există un pachet variabil care e acoperit de societăţile de asigurări private, în diferite forme”, a mai spus Nicolăescu.

La rândul său, dr.Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că ce trebuie făcut este un pachet de bază, respectiv un pachet pentru toţi cetăţenii care să ofere în principal servicii esenţiale, primare, adică servicii preventive, servicii de asistenţă primară, urgenţă şi servicii care au costuri catastrofale sau pentru boli care produc efecte extrem de grave, inclusiv decesul, prin acest lucru înţelegând boli cum ar fi cancerul, leucemiile, sau proceduri extrem de scumpe – transplantul.

„În afară de aceasta, există o multitudine de proceduri, de consultare, diagnostic şi tratament, care pot fi acoperite, în parte de pachetul de bază dar şi de pachetul de asigurări sociale, în diferite proporţii”, a susţinut Pană.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel