Din cuprinsul articolului
Papa Francisc a făcut un apel disperat. Ucrainenii „merită pacea”, a transmis Suveranul Pontif în cadrul unei rugăciuni speciale, în vreme ce amenințarea de război cu Rusia continuă să planeze asupra fostei republici sovietice.
„Am vorbit mai devreme despre Holocaust: gândiţi-vă că peste cinci milioane de persoane au fost ucise!”, a reamintit Suveranul Pontif în cadrul audienţei sale generale săptămânale la Vatican.
„În timpul războiului, oamenii au suferit de foame, de atât de multă cruzime. Merită pace”, a adăugat Papa Francisc, făcând apel la credincioşi „să se roage pentru pace în Ucraina”, în special în cursul zilei de astăzi, pe care a dedicat-o acestei ţări.
„Fie ca aceste rugăciuni să ajungă la inimile conducătorilor de pe Pământ pentru ca ei să facă astfel încât dialogul să prevaleze şi ca binele tuturor să fie pus înaintea intereselor partizane”, a continuat Papa Francisc.
„Vă rog, fără război vreodată!”, a implorat el.
Duminică, Papa Francisc a declarat că urmăreşte „cu îngrijorare tensiunile tot mai mari care riscă să afecteze pacea din Ucraina şi să pună sub semnul întrebării securitatea continentului european”.
Populaţia ia în calcul varianta unei invazii a Rusiei
La Kiev, populaţia ia în calcul varianta unei invazii a Rusiei şi se fac pregătiri pentru un astfel de scenariu, după cum transmite RRA.
„Dacha” e căsuţa de la ţară pe care o au mulți locuitori ai Kievului. Unii spun că în caz de invazie rusă acolo vor merge, pentru că acolo și-au făcut provizii.
Alţii spun că în Kiev se simt cel mai în siguranță, pentru că e capitala și va fi cel mai bine apărată, dar cei mai mulți ucraineni de aici nu prea știu ce să creadă, spun că se uită la știri și așteaptă și nu au planuri să plece din țară. Vasili este curier, la Kiev este zăpadă și e frig, dar el își face livrările pe bicicletă.
Spune că în cazul unei invazii ruse nu va ezita să își apere țara, mai ales că este înscris într-o unitate de apărare locală.
Astfel de unități de voluntari au fost create în 2018 şi ar fi trebuit să aibă în total 100 de mii de oameni, dar până acum s-au înscris sub 10.000.
La o conferință de presă, Victor Kevliuk, de la Centrul pentru strategii de apărare din Kiev, spune că implicarea cetățenilor obișnuiți e o idee bună, atât că unitățile nu prea au dotări și nici arme, antrenamentele, de cele mai multe ori, se fac cu puști de lemn.
Unii experți ucraineni spun că aceste, practic, miliții de voluntari ar fi cu totul ineficiente în fața armatei ruse, alții însă susțin că ar echivala cu o rezistență de tip gherilă în caz de invazie.