Din cuprinsul articolului
Somnifere naturale. Insomnia este o tulburare frecventă a somnului și afectează anual mii de oameni de pe glob. Lipsa somnului afectează omul atât mental cât și fizic. Persoana care are insomnii este pe timpul zilei nervos, deprimat, iritat.
O parte din tratamentul insomniilor constă în schimbarea stilului de viață, a obiceiurilor care favorizează apariția acestei tulburări.
Mai grav este că insomnia cronică duce la creșterea riscului de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet zaharat.
Insomnie, cauze
Din punct de vedere medical, insomnia înseamnă dificultatea de a adormi, practic când îți ia mai mult de 40 de minute ca să adormi.
Uneori, insomnia este un efect secundar al altei probleme medicale. Astfel, stările depresive, anxietatea, stresul, boala Alzheimer, Parkinson, artrita, durerile de cap, arsurile la stomac, astmul, menopauza sunt afecțiuni care pot da și insomnie.
De asemenea, insomnia secundară cum este numită medical acestă tulburare indusă de anumite boli, poate fie provocată și de administrarea unor medicamente.
De exemplu, medicația de astm, anumite pastile pentru controlul alergiilor sau cele pentru tensiunea arterială pot avea ca efect secundar apariția insomniei. De regulă, insomnia secundară dispare în clipa în care boala de bază a fost tratată.
Cum se tratează insomnia
De regulă, în cazurile grave de insomnie, medicul va prescrie un tratament medicamentos. Cu toate acestea, scopul tratamentului este schimbarea stilului de viață. Astfel, se recomandă evitarea consumului de cafea și alcool. Nu trebuie să te uiți la TV înainte de a te culca. Încearcă să-ți faci o rutină o programului de somn care să cuprindă culcarea la aceeași oră, în fiecare seară.
Ceaiurile și laptele cald, somnifere naturale
De ajutor sunt și exercițiile de relaxare ca și cele de respirație. Nu mânca înainte de a merge la culcare și asigură-te că în dormitor este o temperatură optimă. Evită seara orice activitate care te solicită. De ajutor îți poate fi și un pahar de lapte cald pe care să-l bei înainte de culcare. Sportul îți poate fi de un real ajutor. Antrenamentele efectuate constant te vor ajuta să-ți îmbunătățești calitatea somnului și în plus, vei fi relaxată mult timp.
De ajutor îți sunt și anumite ceaiuri din plante. De exemplu, una dintre cele mai utilizate plante pentru tratamentul insomniilor este valeriana. Un alt remediu pentru insomnie este ceaiul de păducel, acesta având un rol benefic asupra sistemului nervos central. Sunătoarea este o altă plantă care are succes în ameliorarea stărilor depresive, a stresului și în plus, îmbunătățește calitatea somnului având un efect sedativ.